Ljepota

Ljepota

Kako osigurati dugovječnost na iznenađujuće načine?

Usvojite zdrave navike i povećajte svoje izglede za duboku i zdravu starost!

U Hrvatskoj se povećala prosječna starost na 41,1 godinu, jednako kao i očekivana životna dob na 76,3 godine. Točnije, muškarci bi trebali doživjeti 72,9 godina, a žene čak 79,6 godina. Hoćete li dostići ovu brojku ili pak puhati više svjećica na svojoj rođendanskoj torti uvelike ovisi o vašim genima, no također postoje ključevi dugovječnosti koji su u vašim rukama! Usvojite zdrave navike i povećajte svoje izglede za duboku i zdravu starost!

Čovjekov najbolji prijatelj

Prema metaanalizi objavljenoj u časopisu Circulation, vlasnici pasa prosječno žive dulje. Šetajući svog najboljeg prijatelja, oni imaju zdravije srce, lakše se mogu obraniti od stresa, zaštititi od depresije i općenito su vedriji.

Akcija ispod plahte

Ljubavne aktivnosti sigurno predstavljaju jednu od ugodnijih navika koje biste trebali usvojiti za dugotrajniji život. Naime, mnoge su studije potvrdile povezanost između postizanja orgazma i dugovječnosti. “Naravno da se dobro osjećamo zbog seksa, no on također omogućuje razgibavanje gotovo svakog mišića u tijelu i povezivanje s drugom osobom. On ojačava imunitet, smanjuje stres, pa čak i drži apetit pod kontrolom, među ostalim”, objasnio je Eric Goedereis, profesor psihologije Sveučilišta Webster iz St. Louisa.

Zdravlje zubiju

Redovito posjećujte stomatologa (dva puta godišnje), četkajte najmanje dva puta dnevno, a zube dodatno čistite međuzubnim četkicama i zubnim koncem. Tako ćer pravilno ukloniti sve bakterije s površine zubiju i spriječiti njihovo stvrdnjavanje u plak te posljedično razvijanje bolesti desni.

Bolesti desni mogu uzrokovati mnoge manje upale, koje povisuju rizik od ranog srčanog ili moždanog udara. Mnogobrojne su studije povezale bakterije iz ustiju i krvožilne bolesti.

Smijte se i budite sretni

Njujorški su znanstvenici proučavali 243 stogodišnjaka kako bi saznali koja je njihova formula dugovječnosti. Kada su analizirali njihove osobnosti, otkrili su kako većina ima pozitivan pogled na život, optimistični su i vole se smijati.

Jutarnjom kavicom do zdravlja

Mnogi bez nje ne mogu zamisliti buđenje ili početak radnog dana, što je i korisno za zdravlje. Ne samo da pijuckanjem “tekućeg zlata” olakšava buđenje i koncentraciju, nego snizuje rizik od mnogih nezaraznih kroničnih bolesti, kao što su dijabetes, krvožilne bolesti i Alzheimerova bolest.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo