Ljepota

Ljepota

Kako pobijediti hrkanje?

Sigurno znate barem jednu osobu koja hrče: partner, roditelji, rodbina, a u nekim slučajevima tanke izolacije u zgradama, susjed.

Nekima hrkanje ne smeta jer spavaju kao topovi i ne čuju ga, međutim osobe koje imaju “lagan san” (poremećaj spavanja) u stanju su poludjeti zbog buke koja je u njihovoj glavi sto puta glasnija nego vama.

Hrkanje je zvuk koji proizvodimo kada dišemo (uglavnom udišemo) za vrijeme sna – udisaj stvara vibracije nepca i nepčane resice (ona vrećica koja visi između krajnika).

Hrkanje može biti simptom vrlo ozbiljnog poremećaja koji se zove apneja u snu, a označava prestanak disanja. Neke osobe vjeruju kako spavaju dovoljno, međutim ova podmukla tegoba im narušava dobrobiti sna jer se u tom trenutku probude, iako nisu toga svijesni. Rezultat je nemiran i isprekidan san, te u konačnici umor. U tom slučaju, spavač bi se trebao obratiti liječniku koji će ih savjetovati kako prestati hrkati, za svoje zdravlje.

Postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste prestali hrkati.

Životni stil

Sve je više uvriježeno mišljenje da je opstruktivna apneja u snu povezana sa zapadnom kulturom. Rizik od razvijanja ovog poremećaja raste s mnogim faktorima kojih ćemo se dotaknuti, a koji su veliki problem suvremenog čovjeka. U nekim slučajevima će adresiranje tih problema uspješno rezultirati prestankom hrkanja.

Težina

Sjedilački život koji uključuje sjedenje ispred TV-a ili kompjutera, nezdravu prehranu i manjak tjelovježbe je najčešći faktor koji pridonosi razvijanju apneje u snu. S druge strane imamo probleme sa štitnjačom koji rezultiraju povećanom težinom.

Često možemo čuti primjedbu jednog od partnera “kako se deblja, tako više hrče”. U mnogim će slučajevima mršavljenje pomoći riješiti problem prestanka disanja u snu.

Pušenje

Pušenje ima dugi popis negativnih posljedica na zdravlje, a apneji “pogoduje” dim cigareta koji blokira prolaz zraka kroz dišne putove: sluznica nosa nabubri, jednako kao i tkivo u grlo, a male se kapilare u plućima začepe. Recite zbogom cigaretama kako biste lakše disali.

Alkohol

Par piva koje ste popili za večeru mogu opustiti dišne putove za vrijeme sna, jednako kao i djelovati kao sedativ na cijeli organizam. Djelomično “urušavanje” dišnih putova između nosa, ustiju i pluća, je trenutni uzrok hrkanja, dok je potpuno urušavanje uzrok apneje u snu. Sljedeći put preskočite piće.

Organizirajte spavanje

Postoje dvije vrste sna koje su posebno podložne nestabilnom disanju. Prva faza nastupa kada tek zaspimo, dok je druga tzv. REM faza u kojoj sanjamo.

Neuravnotežene spavače navike mogu uzrokovati značajne probleme nestabilnog disanja za vrijeme spavanja. Potrudite se odspavati sedam ili osam sati sna u komadu.

Zdravstveni problemi

Bilo što što može blokirati dišne putove u nosu, grlu ili plućima igra ulogu u razvoju apneje u snu.

Konstantni nazalni problemi uključuju alergije i suhoću nosa zbog suhog zraka koji udišemo. Povećane mandule ili prevelike količine masnog tkiva mogu smanjiti prohodnost zraka u grlu, a u tom je slučaju operacija rješenje.

Hrkanje može biti i simptom dijabetesa ili hipotireoza (smanjen rad štitnjače), stoga se preporučuje da se obratite liječniku.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo