Ljepota

Ljepota

Kako se pripremiti za vožnju i odabrati pravilan cestovni bicikl

Ako ste početnik, važno se pridržavati nekih pravila kako bi zaštitili zdravlje i tijelo od ozljeda!

Prije kupovine bicikla, morate razmisliti i dogovoriti se sami sa sobom u koju svrhu ćete koristiti bicikl, po kojem terenu ćete se najviše voziti te koliko će to biti često.

Ukoliko ste odlučili ovog proljeća i ljeta na posao ići biciklom a ne automobilom, važno je odabrati model koji vam odgovora te učiniti sve kako biste zaštitili svoje zdravlje.

Odabir cestovnog bicikla

Ako čete birati bicikl za vožnju gradom bez stručne pomoći, savjetuje se da stanete iznad poprečne koja mora biti oko 2 centimetra niža od međunožja. Najvažnije je ipak da isprobate više modela te odaberete onaj na kojemu se najugodnije osjećate. Ako volan i sjedalo ne pašu tijelu, odaberite drugi jer vaše tijelo može patiti. Prema riječima Mislava Kaučića, dugogodišnjeg biciklista i člana kluba BK Sutla, pri krivom odabiru najviše mogu patiti leđa i ramena.

Neke specijaliziranje prodavaonice putem aplikacije mjere dimenzije osobe, što je vrlo važna stavka pri odabiru bickla, smatra Mislav. Pritom se mjeri i visina,širina, širina ramena, dužina ruku te nogu. Ako ste u prilici, zamolite prodavača za dozvolu da bickl isprobate prije nego ga kupite.

Pripremite tijelo i izbjegnite ozljede

Prije svakog napora je dobro pripremiti tijelo kako bi se izbjegle moguće ozljede. Isto vrijedi i za biciklizam. Ako planirate voziti bicikl do posla svaki dan, otići vikendom na obližnje brdo ili se natjecati, tijelo se mora pripremiti za napor koji ga čeka.

“Kako biste izbjegli bolove u leđima, rukama, nogama i vratu ili veće ozljede potrebno je za cestovnu vožnju dobro pripremiti te dijelove tijela. Idealno bi se bilo sezonu prije posvetiti bilo kojem fitness programu ili vikend planinarenju, a pilates je svakako preporuka za “vježbanje” leđa.”, navodi sugovornik. Prije i nakon svake vožnje napravite nekoliko vježbi istezanja.

Ne zaboravite kacigu, koja možda nije oku privlačna, ali svakako glavu čuva!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo