Ljepota

Ljepota

Kako vam kratka šetnja može promijeniti život?

Dobre vijesti za sve koji nemaju mira i ne mogu dan provesti sjedeći. Starije osobe koje četiri dana u tjednu idu u kratku šetnju mogu smanjiti svoj rizik od rane smrti za čak 40 posto!

“Svaka šetnja na svježem zraku ne treba trajati više od 15 minuta kako bi starije osobe dobile bolje izglede produživanja svoje dugovječnosti za nekoliko godina”, tvrde talijanski istraživači.

Oni su pratili preko 200 osoba koje su živjele u domu za starije i nemoćne osobe kroz razdoblje od deset godina. Ispitanici su bili prosječno stari 80 godina, a temeljito je analiziran svaki aspekt njhova života: tjelesno i mentalno zdravlje, navike, prehrana, težina, pušački status i stil života. Niti jedan ispitanik nije bolovao od raka ili slične smrtonosne bolesti. Većina ispitanika bila je tjelesno aktivna (njih 80 posto).

Osobe koje su četiri puta tjedno provele barem 15 minuta šetajući na svježem zraku ušle su u skupinu ispitanika s najvišom stopom preživljavanja, usporedno s osobama koje su šetale manje. Šetanje je očigledno najoptimalniji oblik tjelovježbe za starije, a također može smanjiti rizik od bolesti srca, moždanog udara i sličnih bolesti koje najčešće dovode do smrti starijih.

Svjež zrak i tjelovježba mogu poboljšati učinkovitost imuniteta da se obrani od virusa, da ojača kosti i smanji pretilost. Također može dovesti do boljeg tjelesnog zdrava, što zauzvrat može smanjitit rizik od padova i ozljeda, zaključili su rimski znanstvenici u časopisu Maturitas.

Koliko često vi šećete?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo