Ljepota

Ljepota

Koliko minuta trebate vježbati da bi gubili kilograme? Ovo je 5 uobičajenih grešaka

Shutterstock

Ako vježbate kako biste izgubili kilograme, ali ne vidite napredak možda ponavljate neke od uobičajenih greški.

1. Vježbate svaki dan: Dobro je vježbati svaki dan ali ako ponavljate uvijek i iste vježbe, rezultat možda nećete primijetiti jer se tijelo naviklo na vježbe.

2. Što napraviti: Promijenite rutinu, upoznajte se s novim aktivnostima koje variraju u trajanju i ponavljanjima.

3. Koliko minuta: Barem jedan trening u tjednu malo produljite pa neka traje 60 minuta.

4. Jedete više u danima kad trenirate: Normalno je da osjećate glad kad je tijelo pod opterećenjem, posebno ako trenirate svaki dan.

5. Što napraviti ako ste gladni: Jedite ali pazite koje namirnice.

Koliko je potrebno trenirati za gubitak kilograma? 

Američko sveučilište sportske medicine savjetuje 150 do 250 minuta tjedno, umjerene aktivnosti. Ako pak želite vidjeti velike rezultate onda tjedno odvojite oko 300 minuta za fizičku aktivnost.

Zašto se ne možete riješiti sala na trbuhu? Postoji čak 12 razloga

Ključan je balans

Kako biste postali snažniji morate tijelo ponekad dovesti do granica izdržljivosti i pritom si dozvoliti odmor i oporavak. Ključ je upravo u održavanju balansa između vježbanja i odmora. Tijelo će prolaziti kroz proces opravka dok odmarate i drugi put ćete osjetiti puno blaže posljedice.

Dajte si vremena: Mišićima je potrebno kratko vrijeme da se regeneriraju i izgrade. Ako tijelu ne date dovoljno vremena, veće su šanse za ozljede, a puno manje za izgradnju mišića.

Ne zaboravite na tekućinu: Nakon tjelovježbe obavezno unesite u organizam dovoljno tekućine kako biste nadoknadili sve što ste izgubili vježbanjem kako bi se mišići mogli obnoviti.

Jedite: Puno zdrave hrane, to je to. Tijelu je potrebno gorivo kako bi se oporavilo. Proteini poput mesa, jaja i ribe su dobar izbor.

Istežite se: Nakon teškog treninga razmislite o dobrom istezanju jer to je najjednostavniji način za smirivanje mišića.

Više spavajte: Tko god redovito vježba mora i dobro spavati jer upravo tada cijelo tijelo prolazi kroz oporavak pa i vaši mišići.

Siguran napredak: Početak je najvažniji, ako ste početnik ili prelazite na trening višeg intenziteta, napredujte postepeno kako bi se mišići imali vremena pripremiti.Pravilo 5 sekundi tjera vas da napravite ono što izbjegavate: Čudno, ali učinkovito

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo