Ljepota

Ljepota

Kvalitetan san održava mozak zdravim

Ako mislite da su vam sve stvari (i osobe) bitnije od počinka u “normalno“ vrijeme i dobrih sedam sati sna, vrijeme je da promijenite prioritete, jer u suprotnom štetite svom zdravlju.

Dobar i kvalitetan san ključan je za održavanje mozga zdravim, tvrde stručnjaci.

“Jedna noć deprivacije sna povisuje jutarnje koncentracije dviju molekula u krvi – neuronskog enzima (NSE) i proteina S-100B koji veže kalcij – kod zdravih mladića. Ove su molekule obično u mozgu, stoga njihov porast nakon loše noći može značiti da nedostatak sna može dovesti do gubitka moždanog tkiva“, objasnio je Christian Benedict iz Odsjeka za neuroznanosti Sveučilišta Uppsala, voditelj studije.

Njegov je tim pregledao 15 mladića normalne težine i podijelio ih u dvije skupine. Jedni su bili lišeni sna cijelu noć, dok su drugi spavali u prosjeku osam sati.

Povišena koncentracija dviju spomenutih moždanih molekula kod ispitanika lišenih sna označuje oštećenje mozga. Stoga, naši rezultati upućuju na to kako nedostatak sna promiče neurodegenerativne procese“, objasnio je čelnik istraživanja objavljenog u časopisu SLEEP.

Suprotno tome, dobar spavanac po noći može pomoći u zaštiti našeg mozga.

 Zašto ne mogu zaspati?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo