Ljepota

Ljepota

Loš san može dovesti do Alzheimerove bolesti?

Loša kvaliteta sna češća je kod osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti.

Zašto ne mogu zaspati?Svima je jasno kako je san prijeko potreban za mnoštvo procesa u našem tijelu te kako bismo bili dobrog zdravlja. Starije osobe koje ne spavaju dobro imaju veće šanse za nakupljanje plaka u određenim dijelovima mozga, što može upućivati na Alzheimerovu bolesti, pokazalo je najnovije istraživanje američkih stručnjaka.

Naime, postoji veza između sna i količine beta amiloida u mozgu, tvrde istraživači Fakulteta za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg. Nažalost, tek im predstoji saznati što je nastalo prvo: kokoš ili jaje, tj. je li loš san rezultat nakupljanja plaka ili je, pak, nekvalitetan san uzrok većoj količini plaka u mozgu, pa samim time i razvijanja Alzheimerove bolesti.

“Poznato je kako osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti imaju probleme sa spavanjem, no kako smo ovo pronašli u ljudi koji nemaju Alzheimerovu bolest dovelo nas je do razmišljanja da bi mogla postojati veza između problema sa spavanjem i razvijanja amiloidnog plaka i Alzheimerove bolesti. No, još ne znamo sigurno. Živimo u društvu koje je lišeno sna. Moguće je da promjena navika spavanja ima značajan utjecaj na mentalno zdravlje i specifično na prevenciju Alzheimerove bolesti, no to tek treba ustanoviti”, objasnio je Adam Spira, voditelj studije objavljene u časopisu JAMA Neurology.

20 savjeta za odličan san

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo