Ljepota

Ljepota

Loš san povisuje rizik dijabetesa tipa 2?

Osobe koje se veći dio noći koprcaju u krevetu i ne mogu zaspati izložene su većoj opasnosti od dijabetesa i bolesti srca.

Istraživači Imperial Colleagea iz Londona su proučavali gotovo 20.000 osoba i ustanovili poveznicu između lošeg sna i dijabetesa, za koju je odgovoran “neispravan” protein MT2. On prekida vezu između našeg bioritma i otpuštanja hormona inzulina, što može dovesti do “divljanja” šećera u krvi ili dijabetesa tipa 2.

“Držanje šećera pod kontrolom je jedan od procesa koje regulira biološki sat tijela. Ova studija dodaje dokaze našem shvaćanju kako gen koji nosi nacrt za ključnu komponentu tog sata može utjecati na rizik osoba od razvijanja dijabetesa”, objasnio je Philippe Froguel, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Nature Genetics.

“Ustanovili smo kako rijetke varijacije gena MT2 mogu značajnije utjecati na više čestih varijacija koje smo prije otkrili. Iako je svaka mutacija rijetka, one su česte u smislu da svatko ima mnogo vrlo rijetkih mutacija DNK. Katalogizacija mutacija će nam omogućiti točniju procjenu rizika od dijabetesa neke osobe na temelju njene genetike”, zaključio je voditelj studije Froguel.

Ovo bi istraživanje moglo objasniti zašto su osobe koje rade u noćnoj smjeni sklonije razvijanju dijabetesa tipa 2 i srčanim bolestima: Noćna smjena povisuje rizik od šećerne bolesti

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo