Ljepota

Ljepota

Loše spavate? Okrivite svoj tablet!

Još samo malo, evo, da provjerim mail… Možda mi je netko poslao poruku na Face… Evo, još pokoji članak na Ordinaciji i idem spavati… Ako je ovaj scenarij sličan vašem prije počinka, znajte kako biste trebali promijeniti svoje navike jer one štete zdravlju.

Naime, korištenje gadgeta kao što su tableti i smartfoni u udobnosti kreveta prije spavanja može rezultirati lošim snom.

Tako bar tvrde stručnjaci Istraživačkog centra osvjetljenja Politehničkog instituta Rensselaer iz New Yorka koji upozoravaju kako gledanje ekrana tableta više od dva sata “vodi supresiji razine prirodnog melatonina, s obzirom da ovi uređaji emitiraju kratkovalno optičko zračenje“. Jednostavnije rečeno, emitiraju plavo svijetlo koje oponaša prirodno dnevno svjetlo. Tako je naš mozak uvjeren da je još uvijek dan i ne priprema tijelo za spavanje.

Plavo svjetlo supresira stvaranje kemikalije melatonina u mozgu, hormona sna koji nam pomaže zaspati. S druge strane, svjetlo crvenih ili narančastih tonova ne supresira stvaranje melatonina jer ga mozak prepoznaje kao znak da se danu bliži kraj.

Stručnjaci su mjerili razinu melatonina kod 13 ispitanika nakon što dva sata proveli koristeći iPadove, a zasloni su bili namješteni na najveći svjetlinu. S druge strane, druga je skupina ispitanika provela isto vrijeme koristeći ove tablete, ali je nosila narančaste naočale koje su poništile plavu svjetlost. Pokazalo se kako je razina melatonina bila znatno niža kod prve skupine.

“Iako je najbolje rješenje ugasiti takve uređaje, preporučuje se da smanjite njihovu svjetlinu što je više moguće i da ograničite vrijeme korištenja prije odlaska u krevet“, glasi savjet istraživača koji su svoju studiju objavili u časopisu Applied Ergonomics.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo