Ljepota

Ljepota

Manje sna ubrzava propadanje mozga

Jeste li se naspavali? Ako svaku noć muku mučite s počinkom ili se često dižete usred noći kako biste popili čašu vode ili otišli na zahod, znajte kako manjak sna olakšava i ubrzava propadanje mozga. Naravno, te strukturalne promjene nisu ozbiljne, ali su primjetne.

Problemi sa snom češći su s godinama, a smanjenje određenih moždanih struktura sasvim je normalna stvar. No, kada su u pitanju ispitanici stariji od 55 godina, te su promjene blago bile ubrzane sa svakim satom manje sna po noći.

Smanjenje mozga i kognitivno propadanje

“Kod starijih osoba manjak sna će ubrzati tempo kojim mozak stari i ubzrati opadanje kognitivnih funkcija”, tvrdi June Lo, voditeljica istraživanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Singaporu. Prethodne su studije mahom pokazale kako manjak sna može pogoršati razmišljanje i izazvati kratkoročne probleme s pamćenjem kod osoba svih dobi, a sada se ova skupina znanstvenika odlučila koncentrirati na nešto starije ispitanike. Analizirali su zdravstvene podatke zdravih osoba starijih od 55 goina. Volumen njhovog mozga je izmjeren magnetnom rezonancom s osvrtom na određena područja, a ispitanici su također prošli testiranje kognitivnih vještina.

Istraživači su ispitanike upitali o trajanju i kvaliteti sna, a svima je izmjerena razina C-reaktivnog proteina – znaka upale. Dvije godine poslije ponovili su sve pretrage i ustanovili kako su ispitanici koji su manje spavali imali više dokaza bržeg smanjenja mozga i opadanja kognitivnih funkcija u odnosu na ispitanike koji su po noći ulovili više sna. Razlog tome je još nepoznat, komentirala je Lo, no nekoliko je mogućih mehanizama.

“Neki su predložili kako nedostatak sna povećava upale koje negativno utječu na mozak, no naši podaci to ne podupiru. Na kraju, kratak san je povezan s drugim zdravstvenim stanjima koja mogu ubrzati starenje mozga”, zaključila je čelnica studije.

Na koji način vi štitite svoj mozak od propadanja?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo