Ljepota

Ljepota

Mišićavi tinejdžeri žive duže!

Osim što su u stanju dobiti brojeve telefona svih cura u školi, mišićavi tinejdžeri imaju još jedan razlog za slavlje. Naime, švedski su stručnjaci ustanovili kako oni žive duže od svojih nerazvijenijih vršnjaka.

Istraživači štokholmskog Instituta Karolinska ustanovili su kako muškarci koji su u svojim srednjoškolskim danima imali malo mišićne mase izloženi povećanom riziku od rane smrti zbog nekoliko uzroka, poput prekomjerne težine ili hipertenzije.

U odnosu na njih, mišićavi tinejdžeri živjet će duže, pa čak i ako “odrasle“ godine dočekaju s nekoliko kilograma viška.

Stručnjaci su pratili preko milijun švedskih tinejdžera-ročnika starih između 16 i 19 godina kroz razdoblje od 24 godine i analizirali njihove podatke. Ranu smrt su definirali kao onu koja nastupi prije 55. godine. Za vrijeme praćenja ispitanika nakon studije, ukupno je 2,6 posto muškaraca umrlo (više od 26.000), a najčešći uzrok bilo je samoubojstvo (22 posto), dok je rak odnio 15 posto života, a krvožilne bolesti osam posto.

Odrasli muškarci koji su u tinejdžerskim danima imali jaku mišićnu snagu bili su 20 do 35 posto zaštićeniji od rane smrti. Također, stručnjaci čija je studija objavljena u časopisu BMJ, ustanovili su kako su slabiji muškarci skloniji bolestima mentalne prirode.

U današnje vrijeme epidemije pretilosti i bolesti krvožilnog sustava, više nego ikad liječnici, profesori TZK-a i roditelji bi trebali voditi računa o sportskom odgoju svoje djece. Rezultati švedskog istraživanja upućuju na potrebu redovite tjelovježbe (pogotovo kada su u pitanju slabiji tinejdžeri) kako bi se poboljšalo opće mišićno stanje.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo