Ljepota

Ljepota

Najbolje vježbe za leđa – objavite rat ukočenosti i bolovima!

Foto: Shutterstock

Uredski posao, loš položaj tijela u automobilu, stres, krivi potez rukom – sve nabrojano može izazvati bol u leđima, a danas je sve više ljudi koji se žale na bolove u kralježnici. Na sreću, možete si pomoći sami i to već danas!

Prije nego što zavirimo u program vježbi, evo nekoliko savjeta kako spriječiti bolove u leđima:

Ako nosite teške predmete, činite to tako da što manje naprežete kralježnicu. Pri podizanju teških stvari uvijek savijte koljena, kako leđa ne bi patila, te predmete uvijek držite uz tijelo.

Ako radite uredski posao, vjerojatno ste i sami osjetljivijih leđa. Sjedite uspravno. Kada sjedite neka su vam koljena i kukovi u istoj ravnini, a leđa, odnosno linija kukovi – ramena – vrat, poravnati. Nemojte sjediti zgrbljeni nad kompjuterom – vrh ekrana treba odgovarati visini vaših očiju. Kad god se sjetite provjerite svoje držanje i po potrebi se ispravite.

Postoje i određena pravila za ugodniju vožnju u automobila – Pravilna udaljenost od volana i papučica te povoljan nagib naslona će spriječiti bolove u leđima. Pravilan položaj bi značio da kralježnica treba biti cijelom dužinom prislonjena uz naslon sjedala.

Ako vas zanima koje su najbolje i lako izvedive vježbe za leđa, pogledajte video u nastavku:

Ana A.

Foto: Shutterstock

Bole vas leđa? Donosimo savjete kako ojačati kralježnicu

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo