Ljepota

Ljepota

Ne robujte navikama niti svemu što vam govore – nije svaki dan za trening!

Svi smo mi robovi navika i to nije ništa novo. Svjesni smo onih dobrih ali i onih ‘manje dobrih’ po nas/naše zdravlje ali ipak se teško odlučujemo na promjene.

Ne ulazeći u dubinu ‘zašto’ je to tako, želio bih se osvrnuti na jednu stvar koju zaista razumijem – transformacijski proces a.k.a. ‘trening’!

Nisam siguran d ali vam je itko savjetovao naslov ovog teksta ali ako ga čitate razmislite malo o slijedećem….

Noć prije niste dobro spavali, zbog posla i stresa cijeli dan niste kvalitetno jeli, možda vas je netko propisno ‘naživcirao’ tijekom dana i vi u takvom stanju odlazite na trening. Ok; gledajući isključivo ‘mentalni boljitak’, odlazak na trening i nije loša opcija jer ćete na taj način riješiti barem dio nakupljenog dnevnog stresa ali to ima i svoju drugu stranu.

Trener izdvaja namirnice koje pomažu u izgradnji mišića i topljenju masnog tkiva

Ona kaže da u stanju pretežitog simpatičkog (znanog još i kao ‘fight or flyght mode’) djelovanja našeg organizma (za razliku od parasimpatičkog), spremnost za trening nije kakva bi trebala biti tj. lošija je zbog niza ’nuspojava’ kao što su: lošija koordinacija i narušeni naučeni motorički obrasci, povećani krvni tlak i rad srca, pojačano kataboličko djelovanje organizma tj razgradnja mišića, teže usklađivanje pokreta i disanja i slično. U takvim uvjetima ne želimo trenirati, odnosno ukoliko i radimo trening onda moramo biti svjesni potonjih ograničenja.

A da danas preskočim?

To su oni dani kada se jednostavno ne osjećamo dobro na treningu i borimo se sa mišlju da smo ipak trebali preskočiti današnje znojenje. Da me se ne shvati krivo, to nikako nije poziv na ‘ne treniranje’, već jednostavno mali savjet da slušamo svoj organizam i ne robujemo navikama – a jedna od njih (za sve nas koji redovito vježbamo) jesti i trening!

Uvijek je bitno slušati svoje tijelo te poznavati sebe

Ako se taj dan ne osjećate dobro da napravite neki zahtjevni trening (a koji bi prema programu trebali napraviti), isti možete preoblikovati te umjesto dizanja velikih težina ili učenja nekog kompleksnog pokreta (za što niste sposobni taj dan), odradite neki umjereni cardio trening sa nekim jednostavnijim vježbama za trbušno/lumbalnu – zdjeličnu regiju. Taj dan ste sebi napravili uslugu jer ste odmorili organizam te mu pomogli da se što prije vrati ‘u normalu’ kako bi slijedeći trening bili kud i kamo spremniji a time će i efekti treninga biti kud i kamo bolji!

Za dobre rezultate može se vježbati i dva puta tjedno, a uspjeh ovisi o samo jednoj stvari

Upravo zato, važno je razumjeti da trening nije konstantni ‘full napor’, već da tijekom tjedna/mjeseca/godine moramo izmjenjivati treninge visokog, srednjeg i niskog intenziteta kako bi nam naše sposobnosti uvijek bile ‘na vrhuncu’ za slijedeći trening (u stručnoj terminologiji to se zove Super kompenzacija).

Zato trenažni proces jest pomno planiranje i programiranje opterećenja (volumena i intenziteta) a odlazak u gym jest samo praktična izvedba ‘teorije’. Stoga, ako ste promašili ‘teoriju’ (plani i program), budite sigurni da vaši rezultati neće biti onakvi kakve priželjkujete a možda se zbog loše planiranih i programiranih treninga može desiti i ozljeda….što želimo izbjeći po svaku cijenu!

Na ovo se pak nastavlja priča o znanju wanna be osobnih trenera koji ne razumiju potonje (marketing im je ipak jača strana od Kineziologije) ali to je za neki drugi tekst….za sada ipak mali savjet: slušajte svoje tijelo i ne robujte navikama.

Foto: shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo