Ljepota

Ljepota

Neprestano ste umorni? Otkrijte pravi uzrok!

Ako je osjećaj umora neprekidan, svakako treba posjetiti liječnika da bi se utvrdilo nema li umor organsku ili ozbiljnu psihičku podlogu. Ako to nije slučaj, preostaju brojni drugi mogući uzroci umora koje valja ispitati.

kKronični umor može biti povezan s dugotrajnim pomanjkanjem sna. Neke osobe imaju osjećaj da im ne treba mnogo sna, no zapravo se iscrpljuju. Osjećaj iscrpljenosti često je povezan i s dijetom za mršavljenje. Mnoge se žene prečesto podvrgavaju oštrim, loše uravnoteženim dijetama, pa dolazi do pomanjkanja vitamina i oligoelemenata u organizmu, posebno ako se pretjera s laksativima i diureticima (sredstvima za poticanje stolice odnosno mokrenja).

I na kraju, važan čimbenik neprekidnog umora je pomanjkanje svjetla. Hormon koji se luči noću ima antimelatoninski učinak i zato sunčeva svjetlost igra veliku ulogu u usklađivanju biološkog ritma. Boravimo li premalo na danjem svjetlu, osjećamo veći umor i padamo u depresiju.

Što poduzeti?

  • Ustrajte na redovitom ritmu spavanja. Kasni noćni izlasci moraju postati iznimka.
  • Ako ste na dijeti za mršavljenje, činite to prema preporuci specijalista nutricionista.
  • On će vam prepisati eventualne vitaminske dodatke uz dijetu.
  • Izlažite se svjetlu. Izlazite usred dana. Dvadeset minuta šetnje pod suncem korisnije je od dva sata plivanja u zatvorenom bazenu.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo