Ljepota

Ljepota

Neprospavana noć od vas čini tempiranu bombu

Osobe koje nisu dobro spavale sklonije su neprijateljskijim svađama i obostranom nedostatku razumijevanja. Tako besane noći mogu pogoršati ljubavne svađe.

Ne možete spavati… Ulična rasvjeta ne pomaže vam sklopiti oči, čujete svaki zvuk ispred svog doma, a pertnerovo hrkanje nimalo ne olakšava situaciju… I tako prolaze minute, sati, čini vam se kao čitava noć. Nekako uspijete zaspati pred jutro, ali iz zemlje snova vas naglo otima budilica…

Tako iscrpljeni, nenaspavani i umori, prava ste tempirana bomba, a eksploziju će najvjerojatnije pokrenuti vaši najbliži. Naime, osobe su sklonije iskaljiti se na svojoj boljoj polovici ako su prošlu noć loše spavali. Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Kalifornije koji su zaključili kako besane noći mogu pogoršati ljubavne svađe.

Dok je određeni stupanj svađanja prihvatljiv i očekivan između partnera, osobe koje nisu dobro spavale sklonije su neprijateljskijim svađama i obostranom nedostatku razumijevanja. Naime, nakon besane noći, vještine rješavanja sukoba te sposobnost procjene partnerovih emocija jednostavno se smanje, tvrde američki psiholozi.

Oni su intervjuirali više od stotinu parova, a ispitanici su izjavili kako su se više svađali s boljom polovicom nakon neprospavane noći. Jednako tako, osjećali su više neprijateljstva prema svom partneru ili partnerici za vrijeme tih svađa ako se noć prije nisu dobro napsavali.

“Parovi koji se više svađaju su nesretniji i u manjoj su mjeri zdravi”, ukratko je dodala psihologinja Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji Serena Chen.

“Dok su prethodna istraživanja pokazala kako loš san negativno utječe na veze, ovo novo otkriće baca svjetlo na način na koji loš san kompromitira sposobnost parova da izbjegnu sukob ili ga bolje riješe”, zaključila je Serena Chen.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo