Ljepota

Ljepota

Nova pravila vitkosti: Obroke mjerite dlanom i vježbajte 15 minuta dnevno

Kako bi potaknula poslovne žene na veću brigu o vlastitu zdravlju, mreža Women in Adria preporučuje uvođenje dva pravila u život – 15 minuta vježbe dnevno i mjerenje jela dlanom.

Instruktorica fitnessa Sunčana Seletković istaknula je da je za vježbu dovoljno izdvojiti 15 minuta dnevno. Ona preporučuje kombinaciju aerobnih i anaerobnih vježbi pri čemu poseban naglasak stavlja na intenzivni trening glavnih skupina mišića. Takvo vježbanje razvija kondiciju, otapa masne naslage i stvara dobar osjećaj.

Sve se više poslovnih žena u Hrvatskoj odlučuje za trčanje. Istaknula je to Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria, obrazlažući kako je riječ o jednom od najjednostavnijih oblika rekreacije.

“Sami birate gdje vam, kada i koliko odgovara trčati, a velike pripreme za trčanje nema. Za uspješan početak bitne su samo dvije stvari: dobre tenisice kako bi se što kvalitetnije amortizirao pritisak tijela na zglob, te zagrijavanje, odnosno istezanje“, naglasila je Matić. Osnove trčanja mogu se naučiti u specijaliziranim školama trčanja, a napredak je lako pratiti putem aplikacija na mobitelu.

Najbolji saveznik vježbe u zdravom stilu života je prehrana, a Diana Gluhak, nutricionistkinja iz tvrtke ARIH, preporučuje jelo raspodijeliti u pet obroka dnevno, a one glavne mjeriti dlanom. Na tanjuru se trebaju naći namirnice iz tri skupine: škrobne, proteinske i one s povrćem. Škrobnih namirnica kao što su tjestenina, riža, krumpir, grah i leća, smije biti u količini šake, proteinskih pak namirnica, tj. mesa ili ribe komad veličine dlana, a povrća na tanjuru treba biti najmanje dvije šake. Za međuobroke su idealni orašasti plodovi i voće.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo