Očuvajte oštar um uz samo sat i pol tjelovježbe tjedno - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Očuvajte oštar um uz samo sat i pol tjelovježbe tjedno

Najnovije je istraživanje pokazalo kako samo sat i pol tjelesne aktivnosti tjedno, što je manje od dosadašnjih preporuka stručnjaka, može smanjiti rizik od vaskularne senilnosti za 40 posto i opadanje moždanih vještina za 60 posto. Zaštitni učinak tjelovježbe ostao je nepromijenjen neovisno o dobi, obrazovanju, promjenama u bijeloj tvari mozga ili povijesti bolesti povezane s moždanim udarom i šećernom bolesti.

“Najtoplije preporučujemo tjelesnu aktivnost umjerenog intenziteta najmanje 30 minuta tri puta tjednom kako biste spriječili kognitivno oštećenje. Ovo je posebno važno za osobe s vaskularnim faktorima rizika, poput hipeternzije, moždanog udara ili dijabetesa“, savjetovala je Ana Verdelho, voditeljica studije sa Sveučilišta u Lisabonu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Američke udruge za srce Stroke.

Prethodne su studije pokazale kako redovito vježbanje može smanjiti rizik od senilnosti za trećinu, dok druga istraživanja savjetuju održavanje mozga aktivnim rješavanjem križaljki,kartaškim igrama ili radom na računalu.

Vaskularna senilnost je drugi najčešći oblik demencije nakon Alzheimerove bolesti, a uzrokovana je teškoćama dotoka krvi u mozak. Stručnjaci tvrde da nikad nije prekasno započeti tjelesno aktivan život. To ne mora nužno značiti odlazak u teretanu ili trčanje po nasipu – dovoljno je uputiti se u žustriju šetnju, rolati ili voziti bicikl.

Što možete učiniti za očuvanje svojih kognitivnih sposobnosti? Slijedite pravila uravnotežene prehrane, redovito vježbajte te redovito provjeravajte svoj tlak i razinu kolesterola kako biste znatno smanjili svoj rizik od razvijanja demencije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo