Ostanite u formi i nakon tridesete - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ostanite u formi i nakon tridesete

Nakon 30. godine tijelo traži više napora i veći angažman kako bi ostalo u najboljoj formi.

Tijekom dvadesetih mnogi su opušteni te uživaju u dobrom izgledu unatoč ne pretjerano zdravoj prehrani i minimalnom vježbanju, no nekako nakon tridesete godine postane sve kompliciranije i teže, tijelo se bori protiv sebe i postaje nam najgori prijatelj. Razlog može biti i što smo vezani uz uredske poslove te što, uz obitelj, ostane vrlo malo vremena zapravo brinuti se o svom izgledu.

Neželjeni, ali očekivani simptomi tridesete

Nakon tridesete također tijelo postaje manje fleksibilno, a razlog tome je što dolazi do kraćenja mišićnog i vezivnog tkiva, a opuštanje i starenje mišića osjetit ćete i prema svojem najvažnijem – srcu. Naime, srce stari zajedno s nama, pa se ne morate brinuti ako osjetite da se povećava broj otkucaja srca i da se lakše umarate jer organizam nešto teže i sporije uzima kisik iz krvi.

Održite zdravlje srca uz ovih 20 savjeta!

Uz to – također ćete se lakše debljati, a jedino je rješenje upravo zdrava prehrana i kvalitetan plan vježbanja koji će vaše 30. učiniti što bezbolnijima. Zaboravite na kasno prejedanje i na preskakanje doručka.

Također dolazi do toga da organi, poput jetre i bubrega, uz mišiće, ostaju bez određenog broja stanica, odnosno dolazi do atrofije, a kosti gube minerale pa postaju rjeđe i zbog toga sklonije puknućima.

Tijekom tjelesnih promjena, vrlo je važno da se oslonite na svoju sposobnost organizacije, koja će vam otvoriti prostor da između podizanja obitelji i posla – pronađete vremena za sebe i za potrebe vašeg tijela, kao i za potrebe vašeg psihičkog stanja kojem će kvalitetan trening biti dobar predah.

Navike koje morate prihvatiti

Vježbajte pametno i brinite o mišićima

Kako bi tjelovježba bila kvalitetna i kako bi vam vaše tijelo u tridesetoj bilo zahvalno, ne morate izdvajati puno vremena, kojeg i ovako nemate, za vježbu. Važno je da ciljate ona područja na kojima morate raditi, a pri tom brinete o svojim mišićima. To možete uz pomoć tipičnih vježbi poput sklekova, čučnjeva i mrtvog dizanja s bučicama. Konzumirajte jogurt, crveno meso, ribu, piletinu i jaja.

Zagrijavanje prije treninga i razgibavanje kada stignete

Kao što je napomenuto, fleksibilnost tijela opada nakon tridesete i baš je zato važno da se razgibate kada možete, a zagrijavanje prije treninga, pogotovo zahtjevnog, će vas spasiti od neugodnih ozljeda kojim je sada tijelo sklonije. Na poslu – ustanite se i prošećite kada god imate priliku, a pokušajte i ove vježbe za razgibavanje na poslu.

Vrijeme je za intervalne treninge

Jedan od simptoma starenja je i lakše umaranje do kojeg dolazi i zbog slabljenja srca i manjeg udjela kisika kojeg organi uzimaju iz krvi, a pogotovo se trebate fokusirati na jačanje srca. Za pojačanu izdržljivost intervalni su treninzi najbolji, a možete ih, na primjer, izvoditi tako da 30 sekundi sprintate, a zatim 90 sekundi hodate.

Navike Vande Winter

U aktualnom broju magazina Moje zdravlje, Vanda Winter, 31-godišnja pjevačica i diplomirana dramska umjetnica otkrila je svojih 10 zdravih navika. Rekla je kako liježe točno u pomoć kako bi bila odmorna i održala pozitivan stav o životu te da neovisno o raspoloženju, pokušava ići u krevet u ponoć. Osim toga, istaknula je važnost vremena za sebe.

To može biti kratka šetnja ili šalica fine kave. U dobrom društvu ili kad sam sama sa sobom, ovisno o potrebi. Bitno je da me taj mali ritual trenutačno psihički ili emocionalno “resetira” i pomogne prebroditi dan – objasnila je.

Također, umjetnica nam je otkrila kako smatra da je važna redovita liječnička kontrola i njega tijela u smislu treninga, masaže i kozmetičkih tretmana te da se pokušava zdravo hraniti.

Hranim se raznoliko i volim isprobavati nove stvari da razbijem rutinu. Kad poželim, dopuštam si i izlete s brzom hranom i slatkišima, ali glavninu prehrane nastojim temeljiti na namirnicama veće nutritivne vrijednosti – izjasnila se glumica. 

Pogledajte na koje načine vježbanje može postati igra, a pogledajte i zašto trebamo vježbati u svakoj dobi!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo