Ljepota

Ljepota

Otkrijte tajnu dobre tjelesne forme uz Mixa stručnjaka!

Cjelokupno zdravlje pojedinca, uključujući i zdravlje kože, ovisi o mnogim čimbenicima, a redovita tjelesna aktivnost sigurno je jedan od najvažnijih.

Mixa stručnjak Danijel Profozić, osobni je trener iza kojega su mnoge godine iskustva. S nama je podijelio svoje najbolje savjete u vezi s tjelesnom aktivnošću i održavanjem organizma u dobroj formi.

1. Podijelite s nama nekoliko informacija o sebi i području kojim se bavite.

Magistar sam kineziologije i radim kao osobni trener u MoFit fitness klubu. Od djetinjstva se bavim sportom te sam rano otkrio prednosti vježbanja. Koristim se motom “VJERUJ U FITNESS” jer nastojim ljudima predočiti cjeloživotne dobrobiti tjelesne aktivnosti. Cilj mojih treninga nije samo fizička pripremljenost nego i promjena načina života kako bi fitness i sport postali dio moderne svakodnevice. Kroz sportsko-rekreativne aktivnosti stvaramo naviku kretanja koja bi trebala biti nezaobilazna poput jutarnje higijene. U fitnessu svatko može pronaći aktivnost za sebe kojom će održavati svoje zdravlje. Uostalom, nitko ne može osporiti istinitost izreke: u zdravom tijelu – zdrav duh.

2. Kako se motivirati za promjenu navika i redovito vježbanje?

Motivacija je jedan od glavnih problema pri započinjanju tjelesne aktivnosti. Ono što će vas sigurno motivirati jest pronalaženje aktivnosti koja vam je zabavna, iako bi trebalo težiti tome da bude teška. Na početku treba postaviti male i realne ciljeve jer ćete biti zadovoljni kada ih ostvarite. U početku je uvijek teško, pogotovo kada se radi o promjeni loših navika, međutim, prve efekte osjetit ćete već za 2-3 tjedna i motivacije neće nedostajati. Zapamtite da to činite radi sebe i vaše će vam tijelo biti zahvalno jer ćete bolje spavati, lakše raditi i obavljati svakodnevne obaveze, osjećati se sretnije i sposobnije. Dodatnu motivaciju pruža činjenica da smo u fitnessu svi pobjednici. Nema gubitnika, žaljenja, nervoze i svađanja, samo dobar osjećaj jer smo napravili nešto za sebe i unaprijedili svoje tijelo.

3. Koje biste sportove i vježbe preporučili djeci? 

Bitno je uključiti djecu u neku sportsku aktivnost već od najranije dobi. S obzirom na to da ne možete znati motoričke sposobnosti djeteta dok ono ne isproba određeni sport, najbolje je upisati ga u univerzalnu sportsku školu. Tako će naučiti osnovne kretnje i raznolike aktivnosti te će samostalno pokazati sklonost prema nekoj sportskoj aktivnosti. Važno je da dijete odabere ono što voli i što ga zabavlja, a roditelji trebaju svojim primjerom biti podrška. Atletika, plivanje ili gimnastika siguran su izbor aktivnosti gdje će dijete naučiti osnovne motoričke kretnje koje su osnova gotovo svakog sporta. Obavezno provjerite jesu li treneri educirani kako biste bili sigurni da će vaše dijete imati pravilan tijek treninga koji uključuje zagrijavanje osnovnim pripremnim vježbama, razgibavanje, glavni dio i obavezno istezanje na kraju.

4. Koje aktivnosti preporučujete u hladnijem dijelu godine?

Za gotovo sve aktivnosti kojima se bavite vani možete pronaći alternativu u zatvorenim prostorima. Naravno da je ljepše trčati ili voziti bicikl u prirodi, ali kada zahladi, uvijek možete otići u teretanu na traku za trčanje ili spinning. Ako ste plivač, koristit ćete se bazenom, a ako se bavite penjanjem, pokušajte sa stijenama u zatvorenim prostorima. I dalje je najvažnije da ne izgubite motivaciju, dakle, usredotočite se na onu aktivnost koju volite.

5. U koje bi se sprave za vježbanje isplatilo uložiti i imati ih kod kuće?

Vježbanje kod kuće oduvijek je škakljiva tema. Najčešće se događa da ljudi kupe neku spravu i onda se njome ne koriste zbog nedostatka motivacije i slaganja prioriteta. Većina će uvijek naći neki razlog zbog kojeg u ovom trenutku ne može voziti sobni bicikl, a još se češće događa da uvijek “moramo” obaviti nešto drugo. Prvo morate preispitati kakav ste tip osobe i hoćete li zbilja vježbati ako kupite neku spravu. Ako ste odlučni u tome i možete se držati plana i programa vježbanja kod kuće, najbolje je uzeti jednu cardio spravu (bicikl, orbitrek ili steper), par bučica, malu strunjaču i pilates loptu – pomoću tih nekoliko rekvizita možete izvoditi odlične treninge. Nije loše imati neku spravu kod kuće, ali nikada nećete moći zamijeniti raznovrsnost dobro opremljene teretane.

6. Možete li s nama podijeliti primjer optimalnog tjednog rasporeda vježbanja kojeg bismo se trebali pridržavati kako bismo ostali u dobroj formi?

Optimalan primjer tjednog rasporeda vježbanja bio bi da vježbate svaki drugi dan, dakle 3-4 puta tjedno. Kako biste zadržali optimalnu formu u svim područjima, najbolje bi bilo na tjednoj bazi ići dva puta u teretanu, jednom na intenzivniji grupni program vježbanja i jednom na pilates ili yogu. Na taj način podigli bismo opću kondiciju na višu razinu, bili bismo fleksibilniji i razgibaniji, pozitivno bismo djelovali na kardiovaskularni sustav i ciljano ojačali željeni dio tijela. U takvom rasporedu još uvijek ostavljate dovoljno prostora za svakodnevne obaveze. Svatko od nas sigurno može odvojiti barem tri sata tjedno, a to je dovoljno za održavanje forme. Za one koji ipak žele više i mogu odvojiti više vremena, preporučujem vježbanje 5-6 puta tjedno. Jedan dan u tjednu svakako ostavite za odmor jer i to je dio treninga.

7. Kada možemo reći da smo pretjerali s vježbanjem?

Nekim ljudima nedostaje motivacije za vježbanje, a drugi su pak skloni pretjerivanju. I odmor je dio treninga, što znači da morate uzimati odmore u tijeku samog treninga, ali i na tjednoj razini. Nije loše uzeti malo dužu pauzu od vježbanja i na godišnjoj razini, primjerice dva tjedna. Svakako ćete znati da ste pretjerali s vježbanjem ako se osjećate umorno cijeli dan, umjesto da s vremenom zbog vježbanja živnete. Vrlo su bitni pokazatelji i nesanica te spor oporavak jer, ako vježbate visokim intenzitetom bez odmora, usporava se imunološki sustav i regeneracija je puno sporija.

Imate li i vi pitanje za našeg Mixa stručnjaka, moći ćete ga postaviti 26.11.2015. u 11 sati putem live chata na Facebook stranici Mixa Hrvatska.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo