Dijeta ne znači da organizmu priuštite cijeli dan bez hrane.
Ako pokušavate izgubiti višak kilograma sigurno želite izbaciti neke namirnice kako biste smanjili unos kalorija. Danas postoji puno planova prehrane koji nude puno načina kako držati dijetu, a neke će uključivati smanjen unos ugljikohidrata i drugih namirnica, većina se ipak bazira na smanjenom unosu kalorija koje ćete potrošiti u danu i tako izgubiti višak kilograma.
Jedan način da smanjite unos kalorija je preskakanje doručka. Baka i mama su vam sigurno govorile kako se radi o najvažnijem obroku u danu, no koliko je ustvari loše preskakati ga? Čini se da je prekid noćnog posta doručkom ustvari dobar način da gubite kilograme ili ih držite pod kontrolom.
„Da, morate jesti doručak“, poručuje dr. Suzy Weems, nutricionistica na sveučilištu Baylor.
Naravno, to ne znači da možete jesti što god želite ujutro kako biste gubili kilograme, pa je pametno izbjegavati čokoladu ili prženu slaninu. „Hrana koju odaberete je važna, a dobra je vijest da vam doručak može puno pomoći pri mršavljenju i održavanju željene tjelesne težine“, dodala je Baylor.
Što pojesti za doručak?
Na sreću izbor je velik, a neke od ponuđenih namirnica će zadovoljiti sigurno i vaše želje
Zobene pahuljice
Sadrže beta-glukan, vlakna koja smanjuju kolesterol ako se dovoljno često jedu. Isto tako, bogate su omega-3 kiselinama i kalija. Možete ih jesti s jogurtom, dodati meda ili pomiješati s mlijekom i voćem.
Grčki jogurt
Ima puno kalcija i proteina, čak dvostruko više nego obični jogurt, pa će vas dobro zasititi ujutro.
Grejp
Ako pokušavate skinuti koju kilu, pojedite pola grejpa prije svakog obroka. Istraživanja pokazuju da se kilogrami tako skidaju puno brže. Osim toga regulira i razinu šećera i inzulina u krvi. Grejp hidratizira organizam i pojačava imunitet. Za dobar doručak uparite ga s jogurtom i jajetom.
Banane
One će osigurati da ne ogladnite odmah nakon doručka. Najbolje su one koje su još malo zelenkaste. Narežite ih u žitarice ili zobenu kašu.
Jaja
Jaja su zdravi izvor proteina i vitamina D. Mogu se pripremati na brzbroj različitih načina, spremaju se brzo, pa su dobar izbor za one koji ujutro nemaju puno vremena.
Borovnice
Svježe ili smrznute ove male ljubičaste kuglice toliko su dobar antioksidans da biste ih trebali jesti svaki dan. Poboljšavaju pamćenje i motoriku, ali i reguliraju krvni tlak te metabolizam. Možete ih kombinirati sa zobenim pahuljicama i jogurtom.
10 zamrznutih namirnica i obroka koje biste trebali izbjegavati – topla preporuka nutricionista
Jagode
Kako i borovnice i jagode su pune antioksidansa bez da imaju puno kalorija. Jedna šalica jagoda ima dovoljnu dnevnu dozu vitamina C, kao i folne kiseline te vlakana. Dobre su i za srce. Jedno je istraživanje pokazalo da tri porcije jagoda ili borovnica tjedno smanjuje rizik od srčanog udara.
Kava
Kavica nije samo za razbuđivanje, smanjuje rizik od brojnih bolesti poput dijabetesa i raka prostate, a od nje se i dulje živi, kažu neka istraživanja. No nemojte ju previše zasladiti šećerom i stavljati puno mlijeka.
Kivi
Ima jednaku količinu vitamina C kao i naranča. Dobar je za probavu, a pošto nekada zna biti malo kiseo, pomiješajte ga u smoothie s bananama i jagodama ili pripremite voćnu salatu.
Sok od naranče
Povezan je sa smanjivanjem rizika od osteoporoze, depresije i nekih vrsta raka.
A. A.
Foto: Shutterstock