Ljepota

Ljepota

Padel – odličan sport za fizičko, ali i mentalno zdravlje!

Ako vas netko pita da nabrojite najpopularnije svjetske sportove koji se igraju reketom, na vašem popisu bi se zasigurno našli tenis, stolni tenis, sqash ali…jeste li čuli za padel?

Priča o padelu krenula je davne 1969. godine kada je u Meksičkom gradu Acapulcu Enrique Corcuera izgradio prvi teren za padel u svom dvorištu. On je želio napraviti jednostavniju inačicu tenisa, jer je smatrao da je tenis prekomplicirana igra, pogotovo za početnike. Iako je padel kao sport otkriven i osmišljen u Meksiku, svoju punu afirmaciju doživio je u Argentini i posebno u Španjolskoj. Upravo u Španjolskoj se od 1992. godine, pod pokroviteljstvom Svjetske padel organizacije, organizira Svjetsko prvenstvo u padelu koje se održava svake dvije godine.

Padel je zamišljen kao igra koju apsolutno svi vrlo brzo mogu naučiti. I u tome se uspjelo. U Španjolskoj, gdje je padel najrašireniji, već danas ima preko pet milijuna registriranih padel igrača.

Kako se igra padel?

“Padel se igra na terenu dimenzija 20×10 koji je ograđen sa svih strana s reketom dužine najviše 45.5 cm, i širine 26 cm, ravne površine s rupama. Brojanje je identično kao u tenisu, a igra je specifična jer se igra u parovima a loptica, koja je ista kao i u tenisu, može se odbijati od mantinela, što daje dodatnu dinamiku igri.”, pojašnjava vlasnik Padel centra Janko Janković.

Ovaj svjetski hit sport oduševio je i brojne hrvatske poklonike sportova i one željne novih izazova. Naime početkom prošle godine otvoren je prvi Padel centar u Hrvatskoj na Zagrebačkom Velesajmu koji se prostire na više od 3000 kvadrata i sadrži 8 terena za padel. Vlasnici, Robert Prosinečki i Janko Janković, i sami poklonici ovog sporta, kažu da su sretni jer svakim danom pristižu novi igrači. Kako i ne bi kada, kako kažu oni koji ga igraju, jednom probaju uvijek se vraćaju.

Padel i zdravlje

Padel, kao i svi ostali sportovi, pruža brojne pogodnosti našem zdravlju. Kada je riječ o padelu, on ne samo da nam pomaže u gubitku tijelesnih kalorija i poboljšanju fizičke spreme, već nam je koristan i za poboljšanje agilnosti tijela i refleksa.

“Budući da je padel više aerobni nego anaerobni sport, koristan nam je i za kardiovaskularni sustav te za prevenciju srčanih bolesti. Ozljede su u padelu dosta rijetke, no ima ih. Da bi se izbjegle moguće ozljede važno je da zagrijemo i istegnemo mišiće prije nego što krenemo igrati. ” dodaje Janković te pojašnjava kako je s psihološke strane padel jedan od najsocijalnijih i najboljih sportova za naše mentalno stanje jer se igra u parovima i suigračima je dopušteno komunicirati za vrijeme samog trajanja igre. Potvrdio nam je da je padel, osim navedenih zdravstvenih pogodnosti koje nam pruža, i jako zabavan i zanimljiv sport te ga upravo zbog toga igraju sve generacije i uživaju u njemu. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo