Početnik ste u trčanju? Ovih se savjeta morate pridržavati - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Početnik ste u trčanju? Ovih se savjeta morate pridržavati

Foto: Shutterstock

​Situacije u kojima svoje tijelo tjeramo preko razumnih granica izdržljivosti često dovode do ozljeda stoga je važno znati koja su prva i osnovna pravila trčanja.

Ako ste početnik savjet je da pročitate ovaj tekst kako biste prikupili informacije koje će vas štititi od ozljeda.

Tenisice: Krenimo od obuće jer tenisice su najvažniji dio opreme koji će vam trebati. Ako je potrebno za njih odvojiti malo više novca, neka vam to ne bude problem jer će kvalitetna obuća i potrajati. Pamučne čarape će omogućiti vašim stopalima isparavanje vlage i ulazak svježeg zraka

Odjeća: Odjeća bi trebala biti od materijala kao što su merino vuna ili pak od pamuka pomiješanog s poliesterom i spandeksom. Trebali biste imati tri sloja odjeće:

Istezanje i zagrijavanje: Prije bilo koje vrste tjelovježbe važno se dobro istegnuti i zagrijati kako bi mišići i zglobovi bili spremni za veće napore. Zagrijte se doma jednostavnim preskakanjem konopa ili, recimo, kratkim trčanjem uz i niz stepenice.

Tekućina: Posljedice dehidracije bi vas mogle odvratiti od namjere da se bavite trčanjem stoga nemojte dozvoliti da do nje dođe. U bočici nosite vodu i konzumirajte male gutljaje tijekom treninga.

Disanje: Tijekom trčanja dišite koncentrirano i svjesno na nos

Položaj tijela i glave: Kako biste izbjegli napetosti u ramenima i vratu gledajte cijelo vrijeme ravno u daljinu i budite opušteni. Gornji dio tijela neka bude lagano nagnut prema naprijed.

Ramena neka budu opuštena, ruke također ali ih lagano savijte u laktovima. Koljena lagano povijate kako biste ublažili utjecaj tvrde površine po kojoj trčite. Dok trčite, stisnite trbušne mišiće. Tako ćete imati pravilno držanje, ramena će biti ispred kukova, prsa uzdignuta, a u isto vrijeme ćete trenirati i trbuh.

Važno je prepoznati svoje granice i zato trčite koliko možete i koliko imate vremena – i krače i duže trčanje je dobrodošlo za zdravlje organizma.

A.A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo