Ljepota

Ljepota

Pravo je vrijeme za adrenalinske sportove!

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ljeto još uvijek traje, a ako vas kupanje u moru nije zadovoljilo no ipak želite na otvorenom provesti što više vremena, zašto ne isprobati jedan od adrenalinskih sportova koji se nude diljem lijepe naše?

Bungee jumping, brdski biciklizam ili možda skok s padobranom? Pročitajte što koji sport nudi i isprobajte nešto od ponuđenog još ovog ljeta!

1. Skok padobranom

Tandemski skok padobranom skok je iz aviona s instruktorom. Prije skoka 20 minuta se upoznajete i razgovarate s instruktorom. Kada skočite iz aviona, slobodan pad traje 25 do 60 sekundi, ovisno o visini na kojoj se avion nalazi. Instruktor otvara padobran na 1500 metara, a let do tla uz panoramski pogled traje 5 do 10 minuta.

2. Rafting

Plovidba riječkim brzacima idealan je spoj adrenalina i mogućnosti razgledavanja krajolika. U grupi se spuštate gumenim čamcem ili “raftom” napravljenim od otporne višeslojne gume. Iako spada u ekstremne sportove, smatra se da više naginje sportskoj rekreaciji.

3. Kitesurfing

Kitesurfing ili kiteboarding sve je popularniji na Jadranu. Stojite na dasci i držite zmaja koji pogoni vjetar i tako se krećete morem ili jezerom. Za naučiti osnove potrebno je svega pet dana, a iskusniji kitesurferi izvode i ekshibicije u zraku. Po obali postoje škole npr. u Ninu, Bolu na Braču ili na ušću Neretve, te kod privatnih instruktora.

4. Brdski biciklizam

Ako niste ljubitelj sunca, mora i vode, a ipak volite stajati čvrsto na tlu, probajte brdski biciklizam ili “mountain biking”. Puno jadranskih destinacija ima predviđenu stazu, a bicikle možete i unajmiti. Možete ići u organiziranim grupama ili sami, samo se nemojte izgubiti. A ako se odlučite spuštati niz planinu uz minimalno kočenje, osigurat ćete si pravu adrenalinsku avanturu.

5. Bungee jumping

Za najviši bungee u Hrvatskoj morate imati minimalno 40 kg, a najviše 120 kg. Smiju skakati prosječeno zdrave osobe, zdravog srca, krvožilnog sustava, sa zdravim zglobovima i kralježnicom. S mosta padate šest sekundi, na dnu u mrtvoj točki elastično uže vas povlači nazad i letite u zrak 30 metara. Nakon još dva-tri njihanja spušta vas u čamac na moru. U zraku ste sveukupno 30 sekundi. Jedina mogućnost ozljede je ako pokušate uloviti uže prilikom padanja pa vas trenje može ozlijediti po ruci. Uz lasteks, koji je glavno uže u bungee jumpingu, postoji sigurnosno uže koje je testirano na 2020 kg. Prije skoka stručnjaci osiguravaju skakače s još tri osiguranja.

Mia B./Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo