Ljepota

Ljepota

Predvidite smrtnost pomoću brzine kojom hodate!

Osobe koje imaju bolju prihvatnu snagu ruku, koje se brzo ustaju iz stolca, koje lakše održavaju ravnotežu na jednoj nozi ili brže hodaju živjet će dulje, tvrde stručnjaci.

Britanski su stručnjaci spojili podatke iz 28 zasebnih istraživanja; koncentrirali su se na tjelesne sposobnosti kod osoba svih dobi, a na kraju su zabilježili i mortalitet.

Ustanovili su kako, unatoč varijacijama između studija, postojali su dosljedni dokazi veze između mortaliteta i četiri mjera tjelesnih sposobnosti: prihvatne snage ruku, brzine hodanja, vremena ustajanja i sposobnosti ravnoteže u stojećem položaju. Točnije, ove mjere mogu predvidjeti stopu smrtnosti osoba, tvrde britanski znanstvenici.

Osobe koje su imale lošije rezultate na testovima koji su mjerili ove tjelesne sposobnosti imali su dosljedno viši rizik smrti. Primjerice, najsporiji šetači bili su izloženi 2,87 puta većem riziku smrti u odnosu na osobe koje su hodale najbrže. Također, ispitanici kojima je trebalo najviše vremena kako bi ustali iz stolca bili su izloženi dvostruko većem riziku smrti usporedno s najbržima. Čak i kada su u obzir uzeli druge faktore rizika, poput spola ili tjelesne veličine, rezultati su ostali jednaki.

Većina istraživanja je provedena nad starijim osobama, no poveznica između mortaliteta i prihvatne snage ruku ustanovljen je i kod mlađe populacije.

“Objektivne mjere tjelesnih sposobnosti su prediktori svih uzroka mortaliteta kod starijih populacija, stoga bi takve mjere mogle biti korisno pomagalo za identificiranje starijih osoba koje su izložene većem riziku smrti”, zaključili su istraživači Odsjeka za doživotno zdravlje i starenje u stručnom časopisu British Medical Journal.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo