Ljepota

Ljepota

Previše šećera zatupljuje?

Previše šećera može nas učiniti tupima! Tako bar tvrde američki istraživači koji su ustanovili kako prehrana bogata visoko fruktoznim kukuruznim sirupom može oslabjeti sposobnost pamćenja laboratorijskih štakora.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup nalazimo u gaziranim pićima, sokovima, tortama i mnogim prerađenim namirnicama poput proteinskih pločica i slastica. U biti, on označava prazne kalorije koje kratkoročno povise razinu šećera u krvi, a ona se zatim dvostruko smanji. Posljedica je ta da se osjećate umorno.

Istraživači Sveučilišta u Kaliforniji su podijelili laboratorijske štakore u dvije skupine: obje su hranili otopinom koja sadrži visoko fruktozni kukuruzni sirup umjesto vode za piće kroz razdoblje od šest tjedana, dok su samo jedne dohranjivali omega-3 masnim kiselinama obliku ulja lanenih sjemenki i DHA kiseline.

Prije promjene prehrane, štakori su pet dana proveli “proučavajući” složeni labirint. Vraćeni su u njega šest tjedana poslije (nakon dohranjivanja šećernom otopinom i omegom-3).

“Životinje koje nisu dobivale DHA bile su sporije, a u njihovim je mozgovima bilo manje sinaptičke aktivnosti. Moždane stanice su imale poteškoće u prenošenju signala te su tako prekinule sposobnost štakora da razumno razmišljaju i prisjete se puta koji su naučili šest tjedana ranije”, objasnio je Fernando Gomez-Pinilla, profesor neurokirurgije Medicinskog fakulteta David Geffen Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu.

Također, zamijećeno je kako su miševi koji nisu hranjeni DHA kiselinama razvili znakove otpornosti na inzulin – hormon koji drži šećer u krvi pod kontrolom i ragulira moždane funkcije. “KOnzumacija previše fruktoze može poremetiti inzulinovu sposobnost reguliranja načina na koji stanice koriste i skladište šećer, što je potrebno za obradu misli i emocija. Inzulin je bitan za tijelo jer drži šećer pod kontrolom, ali isto tkao može imati važnu ulogu za mozak, gdje se čini da poremećuje pamćenje i učenje”, zaključio je voditelj studije objavljene u časopisu Journal of Physiology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo