Ljepota

Ljepota

Previše vježbanja je nezdravo za srce!

Umjerena je tjelovježba korisna za naše zdravlje, no kao i kod ostalih stvari u životu, s njom ne treba pretjerati. Neka vas vodi načelo umjerenosti!

Umjesto da redovito vježbanje produlji njihov život, osobe koje su preentuzijastiče kada govorimo o vježbanju mogle bi zapravo živjeti kraće. Američki su kardiolozi došli do ovog zaključka nakon što su analizirali mnoge studije o zdravlju atletičara.

“Rutina koja uključuje umjerenu tjelesnu aktivnost može produžiti vaš život. Suprotno tome, prebrzo i predaleko trčanje ili trčanje koje traje previše godina može ubrzati vaše napredovanje prema smrti”, zaključili su istraživači u stručnom časopisu Heart.

Oni savjetuju 30 do 50 minuta vježbanja dnevno, a maratone biste trebali tretirati kao posebnu priliku u životu i jednom ih odtrčati, nikako više puta. Upozorili su kako intenzivno vježbanje dulje od sata ili dva može oštetiti srce tako što se njegovo tkivo može rastegnuti, poderati i mogu nastati ožiljci. Na tak se način povisuje rizik od opasnih promjena u srčanom ritmu.

Do sličnog su zaključka stigli i američki istraživači.koji su proučavali zdravlje više od 50.000 osoba koje su pratili 30 godina. Na prvi pogled su ustanovili kako su trkači imali 19 posto manje izglede za umiranje u odnosu na druge ispitanike. No, nakon dublje analize, shvatili su kako je dugovječnost “pripala” ispitanicima koji su trčali između osam i 32 kilometra tjedno.

Oni ispitanici koji su više trčali nisu prošli ništa bolje od netrkača kada se govori o godinama koje su doživjeli.

“Ako je nečiji cilj natjecati se u maratonu ili triatlonu na Olimpijskim igrama u Riu 2016. godine, tada će to sigurno zahtijevati vježbe visoko intenziteta nekoliko sati dnevno. No svi čiji je cilj da budu živi i zdravi dok gledaju Olimpijske igre 2052. godine na stadionu, trebali bi vježbati i baviti se tjelesnom aktivnošću nižeg intenziteta”, zaključili su autori studije James O’Keefe i Carl Lavie.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo