Ljepota

Ljepota

Promjena jedne loše navike ima domino učinak na druge

Mnoge osobe koje muči višak kilograma žele promijeniti svoj stil života no smatraju kako bi se vrlo lako mogli izgubiti u velikim promjenama i novim navikama. Ono na što ne računaju je snaga malih promjena.

Naime, istraživači Medicinskog fakulteta Feinberg Sveučilišta North-Western potvrdili su kako promjena jedne loše navike može imati domino učinak na sve druge navile.

Primjerice, ako ste navikli svoje slobodno vrijeme provoditi parkirani ispred televizora s rukom u vrećici čipsa, šanse su da ćete jesti manje čipsa i piti gaziranih sokova ako odaberete laganu šetnju. Kako su ta ponašanja usko povezana, ako se promijeni jedno, morat će se promijeniti i drugo, jednostavno su objasnili stručnjaci.

Ponudili su najučinkovitije promjene stila života: smanjite vrijeme koje provodite gledajući televiziju ili za računalom te jedite više voća i povrća.

“Samo dvije promjene stila života imaju općenito veliki utjecaj i nisu prevelike za prihvatiti. Ljudi imaju toliko nezdravih vrsta ponašanja da se izlažu povišenom riziku od bolesti srca i raka, ali njima i njihovim liječnicima je teško znati gdje početi s promjenama tih nezdravih navika. Ovaj pristup sve pojednostavljuje. Ustanovili smo kako osobe mogu prihvatiti velike promjene u kratkom razdoblju i prilično dobro ih zadržati“, objasnila je Bonnie Spring, voditeljica studije objavljene u časopisu Archives of Internal Medicine.

Čak je 86 posto ispitanika koji su prihvatili zdraviji stil života odlučilo nastaviti u istom smjeru nakon kraja studije. “Ima nešto o povećanju konzumacije voća i povrća zbog čega su smatrali da su sposobni za ove promjene. To je zaista povećalo njihovo samopouzdanje“, zaključila je Spring.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo