Riješite se nesanice uz ovih 15 savjeta - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Riješite se nesanice uz ovih 15 savjeta

Uz svakodnevne smetnje, užurbani stil života i dostupne stimuluse poput mobilnih uređaja i televizije, dokopati se poštenog sna postaje sve uznemirujući zadatak.

San je presudan za sveukupan odmor organizma i stjecanje energije, ali stres koji osoba doživljava na dnevnoj bazi često narušava učinak sna. Kako bi se izbjegla nesanica, utemeljeno je nekoliko postupaka i navika koje čovjek može iskoristiti ne samo da brže utone u san već i da poboljša njegovu kvalitetu, prenosi portal femail.com.

1. Spavajte goli

Osim što pidžame previše zagrijavaju tijelo, nabori na njima, uski donji i restriktivni gornji dijelovi mogu ometati san.

2. Prestanite pušiti

Nikotin povećava broj otkucaja srca i šalje mozgu signal da bude na oprezu što predstavlja problem kada se pokušava zaspati.

3. Pojedite bananu

Žuto voće je odličan prirodni izvor hormona spavanja, melatonina, ali i aminokiseline triptofana.

4. Popijte toplo mlijeko

Mliječni proizvodi bogati su triptofanom, aminokiselinom koja izaziva pospanost.

5. Pripremite kupku

Topla kupka pomaže u podizanju temperature, a hladan zrak nakon kupke, u dodiru s kožom, automatski čini organizam umornim.

6. Pronađite rutinu

Pronalaženje rutine i ponavljanje iste svake večeri prije odlaska u krevet navikava tijelo na činjenicu da je san neizbježan te pridonosi elementu umora.

7. Ne konzumirajte kofein

Dokazano je da je kofein ključan razlog što konzumeri kasnije ne mogu zaspati. Kofein se u organizmu zadržava osam sati i stoga se kavu treba izbjegavati nakon 14:00.

8. Ostanite rashlađeni

Zamatanje u hladne pokrivače potiče pad tjelesne temperature. Ta reakcija potiče lučenje melatonina u organizmu što izaziva umor.

9. Postavite si raspored

Organizam je moguće istrenirati da lakše utone u san ako se čovjek svaki dan budi u i odlazi na počinak u isto vrijeme.

10. Blokirajte buku

Neovisno o tome dolazi li od partnera koji hrče ili susjedova tuluma, glasni zvukovi su smetnje koje sprječavaju čovjeka da utone u san. Onima koji žive u bučnoj okolini savjetuje se da se opreme čepićima za uši kako se ne bi probudili iscrpljeni i nervozni.

11. Blokirajte svjetlost

Tijelu će za opuštanje pomoći navlačenjem zastora i isključivanjem svih izvora svjetlosti kod polaska u krevet.

12. Provjerite odgovara li vam madrac

Madrac je potrebno mijenjati svakih osam godina kako bi se izbjegle kvrge od trošnih opruga koje mogu odlazak u krevet učiniti neugodnim iskustvom. Kod kupnje madraca bitno ga je isprobati na barem petnaest minuta u trgovini s obzirom da je to vrijeme koje je potrebno da se ispita njegova udobnost.

13. Smanjite količinu alkohola

Konzumacija alkohola može uzrokovati probleme s disanjem koji su u stanju prenuti osobu iz sna i držati je budnom.

14. Zapišite brige

Anksioznost ima moć povećati čovjekovu razinu stresa i prevenirati san. Zapisivanje pet različitih briga prije spavanja može pomoći ublažiti neke od pritisaka te pomoći smanjiti tjeskobu koju osoba osjeća.

15. Krevet neka bude namijenjen spavanju i… seksu

Važno je izbjegavati obavljati poslove ili gledati televiziju u krevetu. Rezervirajući krevet samo za spavanje i seksualne aktivnosti, ljudi počinju povezivati svoj krevet sa snom i relaksaciji.

T. Markulin

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo