Ljepota

Ljepota

Saznajte koliko godina ima vaše tijelo

Metabolička dob vezana je uz kondicijsku spremu, a na nju možemo utjecati promjenom loših navika, odnosno zdravom prehranom i redovnom tjelovježbom.

Sjedenje na poslu, obiteljske obveze, stres i neadekvatna prehrana utječu na naše tijelo. Fizička neaktivnost također dovodi do starenja našeg tijela, pa se čak i kod onih koje imaju normalan BMI, odnosno indeks tjelesne mase, starosna dob ne mora odgovarati onoj metaboličkoj.

Metabolička dob je isključivo posljedica životnog stila pojedinca, pa dok na starosnu dob ne možemo utjecati, na metaboličku itekako možemo i to je dobra vijest. Dakle, proces starenja nije moguće zaustaviti, ali dobra vijest je da možemo birati kako ćemo stariti – objasnila je Ivana Düh iz Fitness centra Tonus i voditeljica Tone me up and Stretch me programa.

Metabolička je dob posljedica dobre kondicijske spreme, odnosno ta su dva pojma posljedično vezana, a parametri koji još utječu na metaboličku dob su: potkožno masno tkivo, masa mišića, postotak vode u tijelu i slično.

Uz pomoć ovih 5 vježbi moći ćete odrediti u kojoj je kondicijskoj spremi vaše tijelo, te tako zaključiti imate li razloga za brigu da je vaša metabolička dob starija ili mlađa od vaše starosne dobi, a za detaljnije informacije o vašoj metaboličkoj dobi možete se obratiti stručnjacima ili u svoj fitness centar koji posjedju stručne vage za mjerenje metaboličke dobi.

U ovom slučaju mogli bi smo staviti vremenski okvir, npr. za muškarce < 90 sek, a za žene < 120 sek, ali i ne moramo.

1. Prednji upor na podlakticama – test izdržljivosti trupa

Lezite na trbuh izravnata tijela i postavite stopala na širinu kukova. Zatim se postavite u položaj sličan onome kod skleka, samo što ćete se oslanjati na podlaktice. Laktovi moraju stajati ispod ramena, u njihovoj ravnini. Učvrstite trup (stisnite trbušne mišiće i stražnjicu) i uzdignite stražnjicu tako da vam kukovi ne tonu. Kukovi, pete i ramena moraju biti u istoj ravnini. Kada kukovi počnu padati, to je znak za završetak.

 

muškarci

žene

odličan

> 120 sek

> 90 sek

vrlo dobar

75 – 120 sek

55 – 90 sek

prosječan

45 – 75 sek

35 – 55 sek

slab

< 45 sk

< 35 sek

 

2. Čučanj – provjera snage nogu i trupa

Stanite u raskoračni stav širine ramena i malo zakrenite stopala prema van. Dlanove prislonite uz stražnji dio tjemena ili ispružite ispred sebe, ukrutite trup i počnite se spuštati. Idite do kraja, spuštajte stražnjicu do peta. Zadržavajte pravilnu formu – ne potiskujte koljena naprijed, već centirajte težinu u kukovima. Kada to više ne budete mogli, i ova faza je završena.

 

muškarci

žene

odličan

> 50

> 36

vrlo dobar

30 – 49

22 – 35

prosječan

16 – 29

12 – 21

slab

< 16

< 12

 

3. Slekovi – test snage prsa, ramena i ruku

Lezite na trbuh izravnata tijela, a zatim se oslonite na dlanove koje ćete staviti ispod ramena, te na vrške nožnih prsta. Pri pravilnu ponavljanju laktovi su usmjereni unatrag – ne bježe u stranu, a stražnjica, kao i pri izdržaju, ne propada, već je snagom trupa zadržavajte uzdignutom. Spuštajte se do nekoliko centimetara iznad tla pa krenite natrag potiskujući se rukama uvis.

 

muškarci

žene

odličan

> 50

> 36

vrlo dobar

30 – 49

22 – 35

prosječan

16 – 29

12 – 21

slab

< 16

< 12

 

4. Trčanje 1 km – aerobna izdržljivost

Uz zadržavanje pravilnog tjelesnog položaja i konstantnog tempa istrčite kilometar na pokretnoj traci ili na stazi.

 

muškarci

žene

odličan

< 3 min

< 4 min

vrlo dobar

3 – 3,5 min

4 – 4,5 min

prosječan

3,5 – 4,5 min

4, 5 – 5,5 min

slab

> 4, 5 min

> 5,5 min

 

5. Zgibovi – provjera snage ruku i gornjih leđnih mišića 

Uhvatite se za prečku nešto šire od ramena i spustite se do kraja. Podižite tijelo rukama sve dok bradom ne dosegnete šipku. Polako se spuštajte, bez ljuljanja tijela. Kada postanete previše umorni za pravilne zgibove, testiranju je kraj.

 

muškarci

žene

odličan

> 12

> 8

vrlo dobar

8 – 11

6 – 7

prosječan

4 – 7

3 – 5

slab

< 3

< 2

 

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo