Ljepota

Ljepota

Šest sati sna nije dovoljno! Riskirate rupe u pamćenju!

Evo još jednog razloga zbog kojeg biste trebali više pažnje posvetiti ugodnom i dugotrajnom snu – samo dva sata kraći san može nepovratno izbrisati uspomene iz vašeg pamćenja.

Tako bar tvrde istraživači okupljeni na godišnjoj konferenciji Udruženja za neuroznanosti, održanoj nedavno u New Orleansu. “To zapravo znači za suvremeni život da san nije luksuz. On je kritično bitan za mozak i za njegovo funkcioniranje. Na taj se način možete sjetiti i konsolidirati što vam se dogodilo tijekom dana”, objasnio je jedan od istraživača i govornika, Ted Abel sa Sveučilišta Pennsylvania.

Njegov je tim analizirao rezultate laboratorijskih miševa na testiranjima pamćenja nakon što im je san prekinut. Istraživači su ih držali budnima određeno vrijeme i točno su ustanovili koliko je malo sna potrebno kako bi se “oštetilo njihovo pamćenje”.

“Ustanovili smo kako vrlo kratko vremensko razdoblje može blokirati konsolidaciju pamćenja, samo tri sata, što je za miševe slično 20 posto sna tijekom 24 sata. Za ljude, ekvivalent bi bio skratiti uobičajeni san od osam sati na šest, a upravo to stalno radimo”, upozorio je Abel.

Smatra se kako je “ponovno proživljavanje naših uspomena dok spavamo ključno za njihovo pravilno skladištenje u mozgu”.

Stručnjaci su napomenuli kako se podaci koje na ovaj način gubimo zauvijek izbrisani, što znači da pamćenje ne možemo osvježiti ili pak nadoknaditi ako sutradan, ili za vikend, spavamo duže.

“Važna stvar vezana za san je da on mozgu omogućuje da radi stvari za koje je preko dana prezaposlen. San predstavlja mir koji mozgu daje vrijeme za spremanje i kategorizaciju podataka”, slikovito je objasnio Neil Stanley, jedan od vodećih britanskih stručnjaka za san.

Koliko vi sati spavate?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo