Ljepota

Ljepota

Sretni ljudi žive dulje!

Ako ste većinom sretni, onda zaista imate pravi razlog za dobar osjećan! Nakon analize podataka, stručnjaci tvrde: sretne osobe žive dulje!

Psiholozi Sveučilišta u Illinoisu su u analizirali podatke 160 dugoročnih istraživanja koja su uključivala ljude, ali i životinje.

“Opći zaključak svih studija je kako subjektivna dobrobit, tj. pozitivan stav o životu i nepodlijeganje stresu i depresiji, doprinosi dugovječnosti i boljem zdravlju kod zdravih osoba”, objasnio je Ed Diener, profesor emeritus psihologije Sveučilišta Illinois, voditelj studije.

Njegov je tim analizirao podatke gotovo 5000 studenata koji su sudjelovali u istraživanjima koja su pokrila razdoblje od 40 godina. Osobe koje su bile pesimistične kao studenti u pravilu su umirale mlađe. Jednako tako, u jednu od pregledanih studija bile su uključene časne sestre. One koje su imale pozitivniji pogled na život u svojim 20-im godinama živjele su dulje nego kolegice s negativnijim stavom u istoj dobi.

Naravno, postojale su iznimke, no većina dugoročnih studija je pokazala kako su tjeskoba, pesimizam, depresija i nedostatak uživanja u svakodnevnim aktivnostima povezani s višom stopom bolesti i kraćim životnim vijekom ispitanika.

“Bio sam gotovo šokiran i svakako iznenađen dosljednošću podataka. Sve te različite studije upućuju na isti zaključak: zdravlje i dugovječnost su pod utjecajem našeg raspoloženja”, tvrdi Diener.

Ako tražite recept za dug i sretan život, stručnjaci savjetuju: budite pozitivni!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo