Ljepota

Ljepota

Stalno ste gladni na odmoru? Onda se svakako držite ovih 5 savjeta

Shutterstock

Mnogi paze na prehranu i dijete prije nego odu na ljetovanje, a onda dolaskom u vikendice i apartmane prestanu s tim načinom života.

Ne, ne biste trebali. Naravno, godišnji odmor je vrijeme opuštanja i zato si smijete dopustiti više ugljikohidrata i duži san. No, zašto ipak ne biste ostali u formi i na ljetovanju? Kad se vratite vaše tijelo neće osjetiti razliku i bit će vam lakše prilagoditi se ponovno obavezama.

1. Odabir hrane

Ribu pripremajte na roštilju, a ne prženu na tavi te krumpire kuhane, a ne pečene u pećnici. U restoranu slobodno pitajte koje jelo dolazi s kojim prilogom i kako se priprema. Jedite što više svježega voća i povrća. Pripazite na umake i dodatke koji dolaze sa strane, ni to nije bezazleno, iako je u malim količinama.

Evo kako kuhanje utječe na zdravstvena svojstva hrane

2. Izbor alkohola

Na godišnjem si možete dopustiti koje piće dok ste na večeri u društvu, ali što piti? Piva ima 180 kalorija, čaša vina 160 kalorija i čašica žestice oko 55 kalorija, zato pripazite na ručku kako ne biste odjednom unijelo 500-1000 kalorija jer vam je piće bilo ukusno. Pazite na kalorije i šećere u već miješanim pićima, a to vrijedi i za to ona koja se rade sa pićima „bez šećera“.

Zašto se debljamo na godišnjem odmoru i kako to promijeniti?

3. Ostanite aktivni

Nema potrebe da tražite teretanu na ljetovanju, ali zato postoje drugi načini tjelovježbe. Uvijek možete trčati plažom predvečer ili u planine te plivati jer ipak je to najzdraviji oblik tjelovježbe prilikom kojeg se aktiviraju svi mišići, a ne radi pritisak na zglobove. Zadržite tijelo u formi i kondiciji!

Iskoristite plažu za vježbanje, a mi znamo i kako

4. San

Mnogi ljudi pate od nedostatka sna zbog natrpanoga životnoga stila. San je važan za oporavak, obnavljanje, rast i borbu sa stresom. Pokušajte se odmoriti tijekom noći, ali ne osjećajte se loše ako malo odspavate i poslijepodne.

Kako se naspavati za velikih vrućina? Imamo 5 savjeta

5. Voda

Ostanite hidrirani, a pogotovo ako se nalazite često na suncu. Držite dvije litre vode pored sebe na plaži i pijuckajte tokom dana. Ako navečer odete na piće s prijateljima, uvijek zatražite i čašu vode. 

Istina o 10 poznatih zdravstvenih mitova

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo