Ljepota

Ljepota

Starije osobe koje redovno vježbaju mogu živjeti i do 5 godina dulje

Shutterstock

Redovna tjelovježba u starijoj dobi može znatno utjecati na kvalitetu i produljenje života, rezultati su to novog istraživanja.

Studija je objavljena u časopisu “British Journal of SportsMedicine“, a na osnovu ispitivanja navika 5. 700 starijih muškaraca u Norveškoj, znanstvenici su zaključili kako su samo tri sata aktivnosti na tjedan utjecala na produljene života ispitanika.

Službena preporuka bi bila 150 minuta umjerene tjelovježbe na tjedan – za osobe starije od 65 godina.

Vježbati se treba češće i više

Istraživanje koje je pratilo navike osoba starih od 68 do 77 godina pokazalo je da umjerena vježba nema nikakvog utjecaja na životni vijek, ali zato oni koji odvoje 30 minuta pet dana u tjednu za neku aktivnost imaju i do 40 posto manje šanse da će umrijeti tijekom trajanja 11-godišnje studije.

U izvješću stoji: “Čak i ako se osobe od 73 godine odluče posvetiti vježbanju, mogu očekivati pet godina dulji život od onih koji više vole provoditi vrijeme sjedeći”.

No, rezultati ovog istraživanja su se pojavili u trenutku kada je “British Heart Foundation” objavio rezultate kojima upozorava ljude na manjak fizičke aktivnosti.

Analiza u rezultatima daje postotke odraslih osoba iz pojedinih zemalja koje se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću:

  • 69% Portugal
  • 55% Poljska
  • 46% Francuska
  • 44% Engleska
  • 34% Hrvatska
  • 26% Njemačka
  • 14% Nizozemska

Vrijeme je da razmislite o usvajanju novih navika jer redovita tjelovježba može samo pozitivno utjecati na zdravlje srca i krvožilnog sustava, što će svakako omogućiti dulji i sretniji život.

Ana A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo