Ljepota

Ljepota

Stresan posao ubija! Doslovno…

Koliko ste puta čuli kako je stres tihi ubojica suvremenog doba? Često nismo svjesno koliko je ta tvrdnja istinita, naime, stres zaista može ubiti.

Već se dulje vrijeme emocionalni stres povezuje s rizikom od krvožilnih bolesti zato jer rezultira nezdravim stilom života. Pri tome najviše mislimo na nerviranje, pušenje, unos nezdrave hrane i nedostatak tjelovježbe. No, najnovija istraživanja pokazuju kako je posrijedi dodatan, dublji razlog.

Španjolski su istraživači ustanovili kako stresne situacije s kojima se susrećemo na radnom mjestu mijenjaju način na koji naše tijelo metabolizira masnoću. Na kraju to znači da stres može djelovati kao okidač dislipidemije, poremećaja koji mijenja razinu masti i lipoproteina u krvi. Dislipidemija može rezultirati povećanim ukupnim kolesterolom, lošim kolesterolom i trigliceridima, što sve može dovesti do pada razine dobrog kolesterola (HDL-a).

Istraživači Bolnice Virgen de la Victoria iz Malage te Sveučilišta Santiago de Compostela analizirali su vezu između stresa na poslu i raznih parametara povezanih s načinom na koji se masti metaboliziraju u tijelu. Zaposlenici koji su rekli da su imali poteškoće na poslu i da su osjećali stres u posljednjih 12 mjeseci imali su viši rizik od dislipidemije. To je uključivalo neobično povišenu razinu lošeg kolesterola, prekomjerno nisku razinu dobrog kolesterola, a također su bili skloniji začepljenju arterija.

Španjolski stručnjaci pretpostavljaju da stres ometa tijelo u procesu rješavanja prekomjernog kolesterola ili, pak, djeluje kao okidač mnogih upalnih procesa, koji zauzvrat povisuju razinu stvaranja kolesterola.

Njihovo je istraživanje objavljeno u časopisu Scandinavian Journal of Public Health.

Naš savjet? Probajte s jogom!

Video vježba protiv stresa i za opuštanje: Koljeno ka glavi

Video vježba protiv stresa i za opuštanje: Ravnoteža u sjedu

Video vježba protiv stresa i za opuštanje: Mačka

Video vježba protiv stresa i za opuštanje: Plug

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo