Ljepota

Ljepota

Surfanje prije spavanja – pospanost po danu

Ako često surfate netom prije spavanja, možda je vrijeme da promijenite ovu nezdravu naviku. Naime, američki stručnjaci tvrde kako ćete teže zaspati, a također ćete imati problema s koncentracijom za vrijeme dana.

Djeca i adolescenti koji šalju SMS poruke ili surfaju netom prije spavanja češće će problematično zaspati, a sutradan će se teško nositi s dnevnim aktivnostima. Do ovog su zaključka stigli istraživači Medicinskog centra JFK u New Yerseyju koji su proučavali učinak tehnologije na obrasce spavanja na 40 studenata i učenika starih između osam godina i 22 godine.

Svi su ispitanici ispunili upitnik o navikama spavanja i praćeni su kroz razdoblje od devet mjeseci. Rezultati su pokazali kako su djeca i tinejdžeri prosječno slali 33,5 SMS poruka i/ili elektronske poruke po noći u razdoblju između deset minuta i četiri sata prije odlaska na počinak. Mjesečno je to 3404 SMS poruka po ispitaniku.

Više od 77 posto ispitanika je redovito imalo problema kada su trebali zaspati, a studente je jednom po noći budio mobitel. No, tu problemima nije bio kraj: “Djeca koja koriste tehnologiju prije spavanja imaju višu stopu problema po danu, koji uključuju ADHD, tjeskobu, depresiju i probleme s učenjem, uz dodatak drugim izazovima s kojima se susreću po noći, poput nesanice ili boli u nogama”, objasnio je dr. Peter Polos, voditelj istraživanja.

Problem leži u tome što ove aktivnosti stimuliraju mozak u vrijeme kada bi on trebao biti umiren – pred spavanje.

“S obzirom da je san po prirodi stvar navike, djeca koja uspostave naviku slanja SMS-ove ili slijede drugo stimulirajuće ponašanje prije spavanja stvaraju u sebi potrebu za vanjskom stimulacijom prije spavanja. Ovo može dovesti do nesanice, manjka sna i pospanosti po danu”, zaključio je Polos.

Svim roditeljima koji strahuju kako je gledanje televizije prije spavanja štetno za zdravlje djece, Polos savjetuje da se “prebace” na novije tehnologije. Tako surfanje internetom i korištenje mobitela zahtjeva veći angažman.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo