Ljepota

Ljepota

Trening bez boli: riješite se “muskulfibera” jednim potezom!

Foto: Shutterstock

Ako je trening i vježbanje vaš sastavni dio života, onda sigurno znate koliko teška i naporna zna biti upala mišića. Upala mišića ili “muskulfiber” označava pojavu boli u mišićima koji su bili izloženi izraženijim opterećenjima nego li je to uobičajeno.

Gotovo da nema osobe kojoj je upala mišića nepoznanica. Nekada nam se znala pojaviti, a da ni ne znamo razlog. Međutim, ako smo se dan-dva prije pojave bolova bavili nekom intenzivnijom sportskom aktivnošću, onda je odgovor jednostavan. 

Zašto dolazi do pojave bolova u mišićima?

Bol se javlja 12 do 24 sata nakon aktivnosti, najintenzivnija je 36 do 48 sati nakon aktivnosti , a onda postupno nestaje. Tegobe mogu trajati i do 96 sati nakon aktivnosti. Osim bolova može se javiti oteklina, odnosno osjećaj zategnutosti određenog mišića.

Bolovi u mišićima nisu ništa strašno, no to nas može ograničiti u svakodnevnim aktivnostima, a vrhunske sportaše omesti u uobičajenom ritmu treniranja.

Uzrok nastanka bolova i upale mišića je, osim mikrotraume, i mliječna kiselina koja nastaje kao produkt ubrzanog metabolizma i relativnoga manjka kisika u mišićima za vrijeme intenzivnoga rada. Osim što izaziva upalnu reakciju, mliječna kiselina i izravno nadražuje živčane završetke i uzrokuje bol! 

Kako si pomoći?

Važno mjesto u prevenciji zauzima i istezanje mišića nakon treninga, što dovodi do bržeg oporavka i kraćega trajanja osjećaja zategnutosti i boli mišića. Također, toplo-hladne kupke povoljno djeluju na ubrzanu regeneraciju mišića jer time poboljšavaju cirkulaciju. Uz navedene mjere važno je uzimati dovoljno tekućine, imati raznovrsnu i bogatu prehranu s dovoljno vitamina i minerala.

Međutim, ako su bolovi u mišićima izraženiji, onda si možete dodatno pomoći s protuupalnim lijekovima koji će smiriti tegobe i ublažiti bol. Jedan od takvih svakako je i paracetamol koji ima dobar učinak na blagu do umjerenu bol i relativno malo nuspojava. Kako bi imao što bolje djelovanje, može se početi koristiti već kod prvih simptoma, no uvijek se možete posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo