Ljepota

Ljepota

Trkači bolje vide!

O gubitku vida razmišljamo tek kad ostarimo, a i onda ga shvaćamo kao nešto neizbježno i nepromjenjivo. Međutim, postoje stvari koje možemo učiniti dok smo mlađi, kako bi spriječili takav razvoj situacije.

Redovita i energična fizička aktivnost može smanjiti rizik od gubitka vida. Osobe koje dnevno pretrče više kilometara, na taj se način osiguravaju protiv očne mrene i makularne degenracije. Radi se o retinalnoj degenerativnoj bolesti koja uzrokuje progresivan gubitak centralnog vida kod starijih osoba.

Na vježbanje se u prošlosti nije gledalo kao na prevenciju od makularne degeneracije. Tek su nedavno istraživanja povezala trčanje i gubitak vida. Studija je uključila gotovo 42 000 muškaraca i žena u dobi od 18 godina i starijih.

Muškarci koji su najduže trčali, te su pritom bili mršaviji i brži, imali su najmanji rizik od razvoja očne mrene. S druge strane, broj žena kod kojih se razvila mrena nije bio dovoljan za detaljniju analiza. Što se tiče makularne degeneracije, kod oba se spola rizik smanjivao kako se povećavala pretrčana kilometraža.

Općenito govoreći, ljudi koji su u starijim godina imali problema s vidom, tijekom života su trčali manje od onih koji su zadržali dobar vid.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo