Ljepota

Ljepota

Usamljene osobe loše spavaju

Usamljene osobe loše spavaju, češće se okreću u krevetu i imaju isprekidan san.

Tako bar tvrde američki istraživači koji su proučavali povezanost između usamljenosti i problema sa spavanjem kod pripadnika vjerske zajednica u SAD-u. Zaključili su kako je usamljenost odgovorna za manjak sreće, ali i nemirne noći te tako utječe na zdravlje.

Istraživači Sveučilišta u Chicagu su pratili osobe koje su živjele u religijskoj sekti koja naglašava zajedništvo, dijeljenje stvari i obroka. Ispitali su osobe prosječno stare 40 godina o njihovim osjećajima usamljenosti, krvnom tlaku i uzorcima sna. Ukupno je polovica ispitanika rekla kako se ne osjećaju usamljeno, dok je kod druge polovice primijećeno kako imaju više problema sa spavanjem, a također su izoliraniji od ostalih pripadnika zajednice.

“U biti, što su bili usamljeniji, pojedinci su imali isprekidaniji san. Više pokreta je bilo prisutno po noći, imali su više razdoblja kada su kratko spavali, a više su se okretali”, objasnila je Lianne Kurina, voditeljica studije objavljene u časopisu Sleep.

Kurina je istaknula kako usamljenost ne uzrokuje besane noći, ali može pomoći objasniti zašto se usamljenost povezuje s lošijim zdravljem.

Opet ne mogu zaspati!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo