Ljepota

Ljepota

Video igrice bude apetit tinejdžera

“Visi” li vaš tinejdžer na Playstationu cijeli dan? Možda je vrijeme da prekine s ovom sjedilačkom navikom. Naime, kanadski stručnjaci tvrde kako sat vremena igranja video igrica može u vašem mladiću probuditi glad, zbog koje će on više jesti tijekom dana.

Istraživači Dječje bolnice iz Ottawe su proučavali 22 tinejdžera normalne težine. Ustanovili su kako su dječaci jeli više za ručak ako su sat vremena igrali neku video igricu usporedno s onim mladićima koji su se sat vremena odmarali to prijepodne. U prosjeku su igrači konzumirali 163 kalorija više.

Dječaci su potrošili više energije kada su igrali igrice nego kada su se odmarali, no zatim su nadoknadili taj gubitak energije povećanim unosom hrane.

Rezultati ovog istraživanja idu ruku pod ruku s prethodnim studijama koje su pokazale kako je vrijeme koje djeca provedu igrajući igrice povezano s izgledima za nakupljanje suvišnih kilograma.

“Nije jasno zašto dječaci jedu više taj dan kada igraju igrice. Čini se da igranje video igrica nije utjecalo na razinu hormona apetita. S druge strane, prisutan je blagi učinak mentalnog stresa, a konzumiranje hrane može zadovoljiti potrebu mozga za nagradom”, objasnio je Jean-Philippe Chaput, voditelj istraživanja za Reuters.

Stoga, ako ne možete “odlijepiti” svog tinejdžera od ekrana, barem se pobrnite da u kući nemate puno zaslađene i masne hrane. Radije odaberite zdrave grickalice.

Istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo