Vježba s ručnikom za savršene trbušnjake u 5 minuta šokirala trenere: Nema brzog rješenja! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Vježba s ručnikom za savršene trbušnjake u 5 minuta šokirala trenere: Nema brzog rješenja!

Instagram @blogilates

Da, i nama se učinilo da bi ovo moglo biti predobro da bi djelovalo…

Vježbe za trbušne mišiće su teške i upravo je zato mnogi izbjegavaju.

Istina: Savršeni trbušnjaci su posljedica teškog rada, a čak i ako radite velik broj ponavljanja, nije garancija da ćete na kraju i primijetiti rezultat jer trbušnjaci, osim uz količinu truda, ovise i o genetici. Zato kada vam netko kaže da je do svojih trbušnjaka došao u kratkom roku, jasno je da ste malo skeptični.

Isti je slučaj s nedavnim videom koji je objavljen na TikToku (@tiabagha).

Plan izgleda ovako: Lezite na pod s ručnikom kojeg ste preklopili da izgleda kao valjak te ga stavite ispod donjeg dijela leđa. Ruke i noge istegnite od tijela, ruke iznad glave. Prste na stopalima spojite dok se ne dotaknu. Dlanovi neka budu na podu ali tako da se mali prsti dodiruju. Lezite tako 5 minuta, jednom u danu, 10 dana. To je to.

Od kada je video objavljen prikupio je 2.8 milijuna pregleda i tisuće komentara, a komentirala ga je i Cassey Ho, fitness influencerica, ali ne na dobar način: „Stvarno mi je dosta lažnih informacija o vježbanju koje postaju viralne“ te pokazala pokret kako bi dokazala da ovaj trik s ručnikom treba prekinuti.

Stručnjaci otkrivaju kako do savršenih trbušnjaka bez napornih treninga

Pokušala je pojasniti porijeklo pokreta kojeg je u Japanu pokrenuo specijalist za refleksologiju i masažu, Dr. Toshiki Fukutsudzi. Ho smatra kako je Fukutsudzi došao na ideju kako istegnuti donji dio leđa i pomoći si kod bolova. Tvrdio je da vam ova vježba može pomoći pri gubitku kilograma korigirajući poziciju karlice. Ho smatra da ovo zadnje nikako nije točno.

“Ako morate samo leći na pod kako biste imali trbušnjake, do danas bi svi imali trbušnjake jer, eto, spavamo u krevetu. Ako želite trbušnjake, morate uložiti puno truda, ali čak i tada trbušnjaci ne moraju biti savršeni jer vam genetika ne dozvoljava ili je vaše tijelo jednostavno drugačije“, dodaje Ho.

Mallory Creveling, osobni trener iz New Yorka pojašnjava kako ovaj pokret i nije loš, ali neće pomoći dovesti vas u formu kakvu sanjate.  “Dok vježba s ručnikom može pomoći oko pravilnog držanja tijela, za trbušnjake ne postoji brzo rješenje“.

Sad kad je sve pojašnjeno, ovu vježbu možete uvrstiti u rutinu, ali ne onako kako je objašnjena na TikToku.

“Ručnik može biti sredstvo za jačanje snage i može se koristiti u mnogim vježbama.“, dodaje Creveling. Također ručnik može pomoći na kraju treninga kada je vrijeme za istezanje.

Iako bismo svi rado ležeći na podu dobili trbušnjake, za njih je potrebno ipak nešto više truda i znoja…

“Svi ljudi imaju trbušne mišiće, no oni su nerijetko skriveni ispod masnih naslaga”, kazao je stručnjak Cedric X. Bryant za thehealthy.com. Stoga bi najbolji način za zadobivanje istih bilo riješiti se tog viška masnoća, a to je moguće uz zdravu prehranu i dovoljno sna i odmora. Kako bi ostvarili brže rezultate, u svoj život uključite tjelovježbu.

Ako vam se baš ne da u teratanu, pomoći vam može hodanje, trčanje…

Trčanje

Jedna od najboljih vježbi za ravan trbuh je trčanje. Radi se o aerobnoj aktivnosti koja pomaže tijelu u trošenju energije iz masnih stanica. Pravilno trčanje zahtijeva uključenost jezgre tijela, pa tako i trbušnog dijela, gdje se nalaze mišići.

Plesanje

Ples je aerobna aktivnost koja učvršćuje cijeli trup. Plesanjem se vježbaju trbušni mišići, a različiti plesni pokreti pokreću ih u svim smjerovima. Latinoamerički plesovi utječu poprečne trbušne mišiće, a hip hop na cijelu jezgru tijela. Odaberite ples koji vas motivira i uz koji ćete najbolje do davršenstva dovesti željeni dio tijela.

Uz samo jednu malu promjenu u hodanju možete znatno povećati potrošnju kalorija

Hodanje

Hodanje je jedan od najprirodnijih oblika vježbanja. Njime se troše kalorije, snižava kolesterol, popravlja raspoloženje, te jačaju mišići trbuha i trup. Kako biste izvukli maksimum iz šetnje, angažirajte mišiće stražnjice i trbuha.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo