Ljepota

Ljepota

Vježbajte ujutro i spavajte kao beba

Ako vas muči loš san i probali ste sve trikove (provjetravanje sobe prije počinka, šalicu toplog mlijeka s medom, kupku od lavande…) bez rezultata, stručnjaci imaju još jedan savjet: počnite vježbati.

Redovita tjelovježba vrlo je bitna za zdravlje, no ako želite spavati kao beba ona je presudna! Tako je pokazao izvještaj Centara za kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD-a, čiji stručnjaci tvrde kako nedovoljno sna može ostaviti loše posljedice na svakodnevne aktivnosti. Primjerice, osobe koje premalo spavaju teže se koncentriraju, imaju problema s pamćenjem, češće im se događaju nezgode i ozljeđuju se. Kada se sve zbroji sa stresom na poslu, one su izložene povišenom riziku od raka, depresije, dijabetesa, visokog tlaka i pretilosti.

Stručnjaci Sveučilišta Appalachian State proučavali su utjecaj vježbanja na kvalitetu sna kod devet osoba. Svi su ispitanici spavali u laboratoriju tri noći i vježbali su svaki put pola sata (jednom su vježbali u sedam ujutro, drugi put u jedan ujutro, a treći put u sedam navečer). Po noći su stručnjaci uređajima mjerili kvalitetu njihova sna i faze sna.

Kvaliteta sna se značajno poboljšala onim ispitanicima koji su vježbali ujutro u odnosu na osobe koje su vježbale ili kasno po noći ili predvečer. Ranojutarnje vježbanje je povezano sa 85 posto više vremena provedenog u laganom i 75 posto više vremena u dubokom snu, dok je frekvencija ciklusa spavanja povećana za 20 posto.

“Tjelovježba je dokazano poboljšala kvalitetu sna, a naš je tim zanimalo može li tempiranje vježbanja maksimizirati te dobrobiti”, objasnio je Scott Collier, voditelj istraživanja.

Stoga, ako vas muči loš san, ujutro se probudite pola sata ranije i počnite vježbati! Isplatit će se jer ćete rezultate vidjeti na svojoj liniji, ali i u krevetu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo