Ljepota

Ljepota

Vježbanjem zaustavile razvoj senilnosti

Aerobne aktivnosti koje srcu omogućuju brži rad i jače pumpanje krvi u mozak korisne su u borbi protiv senilnosti.

Naime, pacijenti kojima je dijagnosticirana senilnost uspjeli su zaustaviti napredovanje ove bolesti, ustanovili su istraživači američke Klinike Mayo.

Nakon što su pregledali rezultate 1600 studija, zaključili su kako je tjelovježba idealna za zdravlje kognitivnih sposobnosti. Istraživanja provedena nad životinjama dosljedno su pokazala kako vježbanje održava veze u mozgu i poboljšava funkcioniranje ovog važnog organa.

“Zaključili smo da možete uvjerljivo zagovarati tjelovježbu kao strategiju koja mijenja tijek bolesti i sprječava senilnost i blago kognitivno oštećenje. Također mijenja ove procese jednom kada se razviju”, objasnio je Eric Ahlaskog, neurolog Klinike Mayo.

On je naglasio kako je od velike važnost da liječnici i dalje savjetuju svojim pacijentima tjelovježbu kako bi pomogli svom općem zdravstvenom stanju, ali i smanjili svoj rizik od razvijanja demencije ili spriječili njeno napredovanje.

Aerobne vježbe podrazumijevaju korištenje velikih mišićnih skupina kako bi naše srce jače pumpalo krv. Trčanje, žustro hodanje, plivanje, treniranje u teretani, ali i grabljenje lišća i čišćenje snijega dobre su aerobne aktivnosti koje ubrzavaju broj otkucaja srca.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo