Vježbate i kad je vani jako vruće? Postoji nekoliko pravila kojih se obavezno morate držati - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Vježbate i kad je vani jako vruće? Postoji nekoliko pravila kojih se obavezno morate držati

Rani jutarnji trening idealan je za buđenje organizma ističu stručnjaci. Vrućine koje vladaju ovih dana itekako mogu biti opasne ako se pri vježbanju ne pridržavamo savjeta stručnjaka.

Vodeći hrvatski sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska u suradnji s partnerima – Hrvatskom liječničkom komorom i Kineziološkim fakultetom iz Zagreba savjetuje kada vježbati te kako se pripremiti za ljetni trening.

Tražite aktivnost koja smanjuje opterećenje na kralježnicu i zglobove? Pokušajte s nordijskim hodanjem

Vježbanje je učinkovitije ujutro

„Vježbanju se pristupa na individualan način, sukladno vlastitim potrebama. No, tokom ljetnih mjeseci postoje prednosti vježbanja u jutarnjim satima. Prije svega, ujutro su niže temperature i ljudi su energetski napunjeniji. Sunce, lijepo i toplo vrijeme istovremeno nam daje i izvlači energiju iz nas, stoga je puno učinkovitije vježbanje tokom ljetnih mjeseci u jutarnjim satima!” – ističe prof. kineziologije Marin dadić i dodaje:

Još jedna pozitivna strana je ukoliko se ujutro ranije ustanemo i odradimo dobar trening, dan će nam biti puno kvalitetniji i osjećat ćemo se zdravijima. Sve aktivnosti koje ćemo raditi tokom dana kao što su plivanje, večernja šetnja ili hodanje imat će puno bolju učinkovitost na naš organizam!

Definitivno, ujutro treba raditi vježbe koje razbuđuju organizam, kao što su istezanja te vježbe kompletne aktivacije lokomotornog sustava. Vježbati možete ne samo u teretani već i vani i to vježbe koje nužno ne zahtjevaju rekvizite. No, istovremeno moramo paziti na nekoliko detalja.

Mjerači kalorija, koraka, unosa tekućine… Dovode do porasta broja dementnih ili poboljšavaju stil života?

Nadoknadite elektrolite

“Vježbanje u ljetnim mjesecima može potaknuti tijelo na pojačano znojenje. Treba se prilagoditi visokim temperaturama zraka u okolini u kojoj se vježba. Potrebno je voditi računa o okolnostima kako bi se i dalje održali povoljni uvjeti za nastavak vježbanja i izbjegli negativni učinci na ljudsko zdravlje!” – ističe dr. Vesna Štefančić te dodaje:

Najvažniji je unos dovoljnih količina tekućine tijekom vježbanja pa čak i onda kad ne osjećamo žeđ i stoga je dobro imati bocu tekućine pored sebe tijekom vježbanja. Iako je kava mnogima dobar način započinjanja jutra i razbuđivanja prije vježbanja, ona djeluje kao diuretik pa treba voditi računa o dodatnoj hidraciji u ljetnim jutrima!

Zaštita od sunca je značajna tijekom vježbanja na otvorenim prostorima pa se preporuča upotreba vodootpornih krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30 i više, kao i njezino ponovno nanošenje u slučaju jakog znojenja. Odjeća i obuća trebale bi biti prilagođene pa se preporuča ona laganih materijala, udobna, svjetlijih boja i sve modernijih novijih materijala koji bolje upijaju znoj.

Znojenjem gubimo elektrolite, tvari koje su od presudne važnosti za normalno funkcioniranje živčanog i mišićnog sustava. Nakon svakog treninga nužno je nadoknaditi elektrolite ali i ugljikohidrate kako bismo svoj organizam doveli u ravnotežu i omogućili normalno funkcioniranje nakon velikog znojenja što se najbolje ostvaruje zdravom prehranom i redovitom hidracijom, ističe dr. Tomislav Madžar iz poliklinike Vaš pregled.

Preporuča se izbjegavanje vježbanja na otvorenom između 10 sati i 15 sati, kada je obično najtoplije, kao i vježbanje tijekom dana s visokim udjelima vlage u zraku. Time se izbjegava smanjena učinkovitost vježbanja i dodatni napori koje tijelo podnosi, uz ubrzano disanje i rad srca.  Potrebno je voditi računa i o vremenskim prilikama i prognozi – temperaturi, vlazi u zraku.

Aktivna Hrvatska poziva na rani jutarnji trening u Šibeniku u subotu, 27. srpnja u 9 sati na Trgu Republike Hrvatske (kod katedrale). Prijavite se za vježbanje na www.aktivnahrvatska.hr.

Tjelovježba koja to nije. Imamo 6 savjeta za sve koji mrze vježbati, a žele biti fit

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo