Ljepota

Ljepota

Vježbe za skladan hod

Kako se riješiti ukočenosti, nespretnosti i tjelesne sramežljivosti? Svatko ima svoju metodu. Najjednostavnije je obratiti pažnju i osvjestiti način vlastitog hoda.

Gipki nožni prsti

Mičite prstima milimetar po milimetar, prst po prst. U početku je to najjednostavnije u pijesku, a zatim to činite u svim prigodama: u krevetu, u cipelama dok hodate ili sjedite. Odlično je za vensku cirkulaciju i kao jutarnja vježba odmah nakon buđenja.

Ravan vrat

Vježbajte hodajući s knjigom na glavi. Korist je dvostruka: jačate vratne mišiće i uspostavljate bolju ravnotežu.

Opružanje stopala

nogeDok hodate, podižite petu zadnje noge što kasnije. Rezultat: Noge se istežu cijelom dužinom, izdužuju se listovi, ali i mišići bedara i stražnjice.

Naprijed – natrag

Hodajte naprijed po ravnoj crti, a zatim pokušajte ostati na crti hodajući natraške. Izmjenjujte smjer: naprijed, natrag… Nastojte držati se crte ne okrećući jednu stranu tijela prema natrag (rame se odmah povisuje). Rezultat: Malo-pomalo poboljšavate orijentaciju lakše se krećete. Naime, kako ne znamo što nam se događa iza leđa, osjećamo strah od nepoznatog prostora.

Odmor za leđa

Podižete li u hod ramena prema vratu? Ako da, dovoljno je opustiti mišiće gornjeg dijela leđa. Hodajući možete vježbati tako da mišiće opuštate pri izdisaju. Učinak je trenutačan. Napetost u leđima popušta, vrat je manje krut. Gornji dio tijela kreće se gipkije.

Rad gležnjeva

Stanite čvrsto na ravnu podlogu: noge su pripijene, stopala paralelna, glava uspravljena. Podižite polako nogu ne mičući stopalom ni prstima. Spustite je jednako polako. Rezultat: Brzo ćete uspostaviti ravnotežu, ne posrćući naprijed, natrag ili u stranu. Ova mala vježba odlična je za cirkulaciju. Izvodite li je sporo, u pokretu je čitava muskulatura tijela.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo