Ljepota

Ljepota

Volonteri žive duže!

Nesebično davanje svog vremena, truda ili znanja za dobrobit druge osobe ili za opće dobro korisno je onima koji dobivaju pomoć, ali i onima koji ju pružaju! Naime, volonteri žive duže.

“Možda ste čuli da je stres loš za zdravlje. Ispada da davanje drugima može poništiti negativan učinak stresa. U nedavnom istraživanju, moje kolege i ja smo ustanovili kako ne postoji veza između stresa i zdravlja kod osoba koja su pomagale prijateljima i susjedima u prošloj godini, no među osobama koje nisu bile angažirane na taj način stresni su događaji predvidjeli smanjene izglede preživljavanja unutar sljedećih pet godina”, objasnio je psiholog Michael Poulin sa Sveučilišta u Buffalu, voditelj studije za WAMC radijsku postaju.

No, prije nego što pojurite u prvu udrugu koja vam padne na pamet, imajte na umu da pomaganje drugima “pali” za zdravlje samo ako vam je zaista stalo do osobe kojoj pomažete i s kojom suosjećate.

Zaštitni učinak volontiranja na zdravlje ispitanika američkog tima primijećen je nakon 20 do 39 sati pomaganja na godišnjoj razini. Moguće objašnjenje pozitivnog učinka pomaganja na zdravlje volontera Poulin je objasnio većim otpuštanjem hormona oksitocina. On ublažuje učinak stresa (također omogućuje povezanost između mame i bebe, a zbog njega se osjećamo zaljubljeno u paru).

Uključite se i vi!

Prema Zakonu o volonterstvu, volontiranje dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje. Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nemojte čekati 5. prosinca kako bi se uključili u program pomaganja drugima – započnite već danas!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo