Ljepota

Ljepota

Vožnjom bicikla do idelnog tijela!

Foto: Shutterstock

Puno je lakše dobiti višak kilograma nego ga izgubiti, ali idealno rješenje u ove proljetne dane može biti upravo vožnja bicikla!

Proljeće je dobar podsjetnik na pripremu tijela za ljeto, kratku odjeću i otkrivajuće kupaće kostime. Lijepo vrijeme nudi priliku vježbanja na otvorenom, a bicikl je idealan način spajanja tjelovježbe i boravka u prirodi na svježem zraku i suncu.

Znate li kako okretanjem pedala možete učvrstiti cijelo tijelo i izgubiti višak kilograma? Evo nekoliko savjeta kako to postići;

Održavajte ritam: Iako trbušni mišići tijekom bicikliranja ne rade jako poput kvadricepsa i gluteusa, kalorije se ipak troše. Smatra se kako je vožnja umjerene brzine u trajanju od dva sata, tri puta tjedno, formula za najbolji učinak jer se na taj način gubi veći postotak masnoće nego pri velikoj brzini i opterećenju.

Intervalni trening: Intervalni trening podrazumijeva naizmjenično vježbanje visokim i niskim intenzitetom. Cilj je povisiti brzinu otkucaja srca, a zatim ju spustiti. Na ovaj način potičemo metaboličke procese kojima postižemo maksimalni “fat burning”. Ljepota intervalnog treninga je u tome što je vrlo učinkovit kod topljenja masnog tkiva, relativno je kratkog trajanja

Vježbe prije vožnje: Ako želite izgubiti masne naslage na području trbuha vjerojatno ćete odmah posegnuti za trbušnjacima i čučnjevima. Ove će vam vježbe pomoći pri izgradnji mišića, ali neće ukloniti masne naslage. Pokušajte izvoditi areobne vježbe poput “ležećeg bicikla“. Ova vježba ne samo da jača trbušne mišiće nego i sagorijeva masnoće u velikoj količini aktivirajući krvožilni sustav. Legnite na pod i ispružite obje noge. Ruke stavite iza vrata i lagano podignite gornji dio tijela. Podignite lagano jednu i savijte je u koljenu. Dok je vraćate u početni položaj isto to napravite s drugom nogom. Zatim naizmjence nekoliko minuta „vozite bicikl“.

Jedite zdravo: U teoriji, masne naslage se lako tope – potrebno je potrošiti više kalorija nego ih unosite. Imajte na umu kako je gladovanje opasno jer je za bilo koju aktivnost tijelu potrebno “gorivo” kako bi održao mišićnu masu i imalo dovoljno energije za napor. Birajte lako probavljive namirnice poput ribe, puretine ili piletine, krtog meso, posnih sireva… Poslije vježbanja valja konzumirati obroke za oporavak koji moraju biti lako probavljiv zbog brze iskoristivosti. Jedite odmah nakon treninga.

Sudjelujte u Večernjakovoj biciklijadi 13. svibnja!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo