Vrtlarenje je bolje za zdravlje od statina!

starija zena, vrt, vrtlarenje, cvijece

Ako imate povišenu razinu kolesterla, oslonite se na redovite šetnje ili vrtlarenje – ne morate nužno svoje zdravlje povjeriti statinima, savjetuju stručnjaci.

Mnogi liječnici zagovaraju široku uporabu statina kod svih osoba starijih od 50 godine koje muči povišena razina kolesterola, no desetogodišnje američko istraživanje pokazalo je kako su osobe u dobroj formi 60 do 70 posto manje sklone umiranju nego osobe koje uzimaju statine, a koje nisu u fit formi.

“Razina tjelovježbe koja je potrebna kako bi se osigurala zaštita jednaka ili čak veća od zaštite koju nudi liječenje statinima kod osoba koje nisu u dobroj formi umjerena je i lako ostvariva za mnoge sredovječne ili starije osobe kroz tjelesnu aktivnost umjerenog intenziteta, kao što je hodanje, vrtlarenje ili vježbanje u teretani”, objasnio je Peter Kokkinos, voditelj istraživanja Medicinskog centra za veterane u Washingtonu.

Njegov je tim analizirao zdravstvene podatke 9700 muškaraca i preko 340 žena koje su pratili jedno desetljeće, a svi su bili u dobroj formi. Stručnjaci su ustanovili jednostavnu formulu: što je viša razina dobre forme, to je niži rizik od smrti. Točnije, ispitanici koji su bili najbolje tjelesne spreme imali su 60 do 70 posto manje izglede za smrt, neovisno o tome jesu li uzimali statine ili ne.

"Liječenje statinima je važno, no bolja forma znatno poboljšava preživljavanje i vrijedan je dodatak liječenju ili alternativa kada se statini ne mogu uzimati“, zaključio je autor studije objavljene u časopisu The Lancet.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!