Ljepota

Ljepota

Za bolje zdravlje vježbajte u svakoj dobi i u svakoj situaciji!

Vježbanje će vas učiniti sretnijima, ali i spremnima za naredne godine!

Kako bi počeli vježbati, potrebno vam je tek malo volje i odjeća u kojoj ćete se osjećati ugodno, a već nakon nekoliko odrađenih “sati”, osjećat ćete se puno bolje te neće biti teško skoro svaki dan vježbati prema planu.

Vježbanje će vas i tijekom ovih zimskih dana oraspoložiti, a razlog tome je što se tijekom vježbanja luče hormoni endorfini, koji su važni za dobro raspoloženje.

Potrebno je vježbati onoliko koliko to vaše tijelo, ali i koliko to vaš cilj zahtjeva, a nekoliko je glavnih ciljeva, istaknula Đurđica Kesak-Ursić, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije Privatne specijalističke ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Osijeku.

Ciljevi vježbanja mogu biti:

  1. uspostavljanje, održavanje i povećanje opsega pokreta
  2. održavanje i povećanje mišićne snage
  3. povećanje izdržljivosti
  4. razvijanje ili poboljšanje koordinacije pokreta
  5. povećanje brzine pokreta
  6. poboljšanje stava i položaja tijela
  7. preveniranje i korekcija različitih deformiteta
  8. poboljšanje funkcije pojedinih organskih sustava
  9. kondicioniranje organizma“, navela je doktorica fizikalne medicine. 

I bebe vježbaju!

Naravno, ne morate odabrati samo jedan cilj, i trebate imati na umu kako nikada nije kasno početi vježbati.

“Vježbati se može u svakoj životnoj dobi. I male bebe vježbaju, i to ne samo one koje se nešto slabije razvijaju, već se provodi i gimnastika koja je poticajna za pravilan razvoj zdravih beba. Za malu djecu je važno da vježbaju radi stjecanja raznih vještina i koordinacije, a za nešto veću radi pravilnog držanja i korigiranja iskrivljenja kralješnice i stopala”, napominje doktorica fizikalne medicine Đurđica Kesak-Ursić.

Također, naglasila je kako je pojavljuje problem kod tinejdžera zbog novih načina zabave i načina učenja, koje se sve više predlažu sjedilački način života.

“Naši tinejdžeri se ne kreću dovoljno, a baš u njihovoj dobi presudno je važno kretati se i vježbati kako bi im kosti u starosti bile čvrste i nesklone prijelomima, objasnila je specijalistica fizikalne medicine Kesak-Ursić. 

Održavajte kondiciju!

Dok se tinejdžeri muče s kretanjem, mlade i zdrave osobe vježbanje iskorištavaju kako bi što dulje ostali mladi, ali i u dobroj kondiciji. Jednak je slučaj i sa osobama zrelije životne dobi.

“Osobe zrelije životne dobi vježbaju da bi ostale u dobroj kondiciji i što dulje zdrave, a vježbanje je osobito važno za starije jer će tako biti spretnije i bolje ravnoteže. Na taj način se smanjuje mogućnost pada i loma kostiju, što je učestalo u starijoj životnoj dobi. Jedan od češćih uzroka smrti u starijoj životnoj dobi su komplikacije nakon prijeloma kosti, obično kuka. Spretnije osobe rjeđe padaju”, istaknula je Kesak-Ursić. 

Osim toga, doktorica je naglasila kako je vježba važna i za trudnice, kako bi one lakše rodile. Također, vježbanje je važno i za osobe koje pate od nekih kroničnih bolesti, kao što pomaže i osobama koje se oporavljaju od bolesti.

“Osobe koje su mirovale nakon neke operacije vježbaju da bi se što prije vratile u ranije kondicijsko stanje, a ponekad je potrebno provoditi posebne vježbe već prema vrsti bolesti (koja nije vezana za sustav za kretanje): to su vježbe disanja, vježbe za bolju cirkulaciju, vježbe kojim se uspostavlja kontrola stolice i mokrenja, vježbe u sklopu posebnih rehabilitacijski programa, npr. nakon operacije tumora grla ili debelog crijeva. Osobito je važno vježbanje kod osoba koje imaju problema s lokomotornim sustavom. Kod tih bolesti često dolazi do ograničenja pokretljivosti pojedinih zglobova i kralješnice, slabosti mišića, nemogućnosti izvođenja pojedinih pokreta ili sporog izvođenja pokreta”, napomenula je doktorica.

Vježbanje će nam pomoći u svakoj situaciji – od toga da se osjećamo bolje, do toga da se oporavimo ili da bolest održavamo pod kontrolom. Nema više mjesta za izvlačenje, ako bebe mogu, možete i vi!

Znate li da možete vježbati i istegnuti se i u krevetu? Saznajte i kako vježbati sukladno svojim godinama!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo