Ljepota

Ljepota

Za dobre rezultate može se vježbati i dva puta tjedno, a uspjeh ovisi o samo jednoj stvari

Shutterstock

Koji su najnoviji trendovi u vježbanju? U današnjem svijetu fitnessa i kojekakvih novotarija teško je razlučiti ono što je korisno od onoga što je pomodarstvo.

Upravo zato i svjedočimo raznim fitness trendovima koji vrlo brzo padaju u zaborav, a neki čak niti ne uspiju zavladati svjetskom scenom bez obzira koliki je marketing u njih uložen. Jedan od takvih zvijezda padalica je i mega popularni ‘INSANITY’ koji ni po čemu ne bi trebao biti niti blizu rekreativne populacije (zbog ekstremnog opterećenja na zglobne sustave) ali eto; marketing radi svoje dok se kvaliteta stavlja po strani.

Znate li što je ‘fast food fitness’? U svakom slučaju, nije rješenje za vašu dobru kondiciju

Iskreno se nadam da će nam nova sezona 2019/2020 donijeti kvalitetnije programe, a osobno bih volio kada bi trendovi išli u ovom smjeru: manje intenziteta (razni oblici skokova i drugih eksplozivnih kretnji) u grupnim programima fitnesa; pogotovo onih koji su namijenjeni početnicima.

Zatim; veći fokus na balansiranu prehranu koja je trajno održiva u odnosu na mega popularne dijete i razne detoks programe koji sami po sebi ne produciraju nikakav trajno kvalitetni rezultat. I veći angažman znanosti u osobnim treninzima sa rekreativnom populacijom (u sportu je to već standard); jer samo u pomoć mjerljivih parametara možete pravilno napredovati uz individualizirani plan i program treninga.

Za koga je teretana najbolji izbor?

Teretana može biti najbolji ili najgori izbor za svakog pojedinca, ovisno o sljedećim činjenicama: ako nemate nikakvog iskustva u radu pod utezima pa sami pokušavate izvesti vježbe naučene na “You Tube Učilištu”, jer tada puno toga može poći po zlu te vam posjet teretani neće ostati u lijepom sjećanju. Zatim, ukoliko ste odlučili napraviti takav kalorijski deficit da nemate snage za kvalitetan trening, a vaše tijelo se od izmučenog deficita brani usporavanjem metabolizma te vam sav trud pada u vodu.

Ako skočni zglob nije mobilan, ne možete napraviti kvalitetan čučanj

Što vi (naravno) tek prepoznajete kada ćete se nakon 3 mjeseca torture osjećati jadno i izmučeno, a ustvari ste željeli sasvim suprotno. Ukoliko jednostavno nemate sreće pa naletite na Instagram Zvijezdu Trenera (ili Facebook zvijezdu sa 30 000+ lajkova) koji ima završen tečaj od 6 mjeseci i misli da sve zna, a vi recimo imate bolove u donjem dijelu leđa zbog prekomjernog sjedenja, nikakve aktivnosti i viška kilograma.

U svim nabrojanim situacijama teretana vam neće biti od koristi, ali ukoliko nemate iskustva i želite aktivnost/slobodno vrijeme provesti u teretani, tada vam savjetujem razgovor sa trenerom kineziologom koji će znati kako vam pomoći da ostvarite cilj! Gledajte da vaš trener ima završene internacionalne edukacije (koje nešto znače u svijetu), a ne samo dobar izgled i 20 000 lajkova na Instagramu. Osobno, ne mislim da je za sve teretana uvijek najbolji i jedini izbor, već ljudima savjetujem kretanje, koje podrazumijeva i hodanje, planinarenje, plivanje, vožnju biciklom, trčanje i sve ono što nekoga može učiniti sretnim i zadržati ga na kursu zdrave promjene!

Koliko je tjedno potrebno vježbati da bi se postigli i održavali rezultati?

Koliko će nekome biti potrebno tjednog vježbanja ovisi o: ritmu života (količina stresa, količina sna, vrsta posla koju netko obavlja). Ne možete komparirati poštara koji dnevno prepješači minimalno 7 kilometara s gospođom koja radi na šalteru i propješači od stola do printera i nazad; načinu ishrane i kvaliteti namirnica koje se konzumiraju; je li osoba bila sportaš tj. koliko je vremena prošlo od zadnje (duže) tjelesne aktivnosti; u kakvom se psihofizičkom stanju nalazi osoba koja kreće sa transformacijskim procesom; je li osoba pretrpjela ili trenutno ima kakve ozljede (lokomotornog sustava) ili problema s hormonima, srcem, astmom i slično; te koliko vremena netko ima na raspolaganju (npr. moram smršaviti do svadbe, a svadba je za dva mjeseca).

Ovo su samo neki od razloga prema kojima ćete planirati dinamiku treninga. No, i sa dva puta tjedno mogu se napraviti trajni rezultati; jer morate zapamtiti da je kontinuitet riječ koja zlata vrijedi ako želite promijeniti život na bolje. Dakle, generalni odgovor bi bio dva do četiri treninga tjedno ovisno o cilju i psihofizičkim sposobnostima kao i o životnom stilu.

Trener izdvaja namirnice koje pomažu u izgradnji mišića i topljenju masnog tkiva

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo