Ljepota

Ljepota

Želite biti sretni i mršavi? Rano ranite!

Tko rano rani, dva konfekcijska broja manje grabi! Tako bi mogla glasiti ona stara krilatica zagovornika “zdravog” spavanja. Naime, londonski su stručnjaci ustanovili kako se osobe koje se rano dižu sretnije, vitkije i zdravije.

Istraživači Sveučilišta Roehampton su intervjuirali gotovo 1100 osoba o njihovom zdravlju i navikama spavanja. Ranoranioci su se prosječno dizali u 6:58, dok su se ispitanici koji su voljeli dulje spavati dizali u 8:54 sati. S obzirom da uglavnom nisu radili vikendom, obje skupine ispitanika su spavale otprilike sat vremena dulje nego inače. Tako su se ranoranioci subotom i nedjeljom dizali prosječno u 7:47, a “noćne ptice” u 10:09 sati.

Istraživači su ustanovili kako su osobe koje mogu spartanski ugasiti budilicu i isti se čas ustati u znatnoj prednosti: brže obavljaju svoje jutarnje zadatke u kućanstvu, brže pripremaju mališane za školu i produktivniji su na radnom mjestu. S druge strane, oni koji vole nekoliko puta uključiti “snooze” gumb na budilici sporije obavljaju svoje zadatke, imaju veće šanse za depresijom i češće imaju prekomjernu težinu.

“Postoje jutarnje i noćne osobe, a jutarnje su češće zdravije i sretnije, a također imaju manji indeks tjelesne mase”, objasnio je dr. Joerg Huber. Njegov je tim također ustanovio kako osobe koje provode puno vremena ispred TV-a češće preskaču doručak. Držite apetit pod kontrolom – doručkujte!

Stoga, ako volite dugo spavati, vrijeme je da promijenite svoje navike i omogućite si sreću i zdravlje.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo